Damjana Kolar

 |  Kultura

Film na oko

Ko smo sanjali

Ko smo sanjali

Prvi mednarodni filmski festival za otroke in mlade Film na oko bo potekal med 3. in 7. oktobrom v kar enajstih kinematografih Art kino mreže Slovenije. Za otroke in mlade med šestim in osemnajstim letom starosti so pripravili izbor kakovostne sodobne evropske in svetovne filmske produkcije - skupaj kar 30 filmskih programov, skupaj 58 filmov, od tega 22 celovečernih filmov iz 27 držav. Poleg osrednjih festivalskih projekcij bodo v vseh krajih, kjer se bo festival odvijal, organizirali tudi večje število projekcij za šolske skupine ter jih pospremili s filmsko-vzgojnimi programi.

Po besedah vodje festivala Roka Govednika je ideja festivala, da se otrokom in mladim med 6. in 18. letom starosti ponudi kakovostne vizualne vsebine, ki bi jih drugje težko videli. Filmi so družbenokritično obarvani, vendar so njihova sporočila otrokom in mladostnikom podana na razumljiv način. Govednik izbiro filmskih programov utemeljuje z umestitvijo festivala na sodobno družbeno karto, saj je prav v času ekonomske in moralne krize pomembno, da se o stanju čim več pogovarja prav z otroki in mladino ter s tem tudi preizprašuje ustaljene družbene vzorce.

Festival posebno pozornost namenja starostni skupini mladostnikov nad petnajst let–to je namreč skupina, ki je trenutno za kakovostne filmske vsebine najbolj prikrajšana. Zanje so oblikovali poseben sklop Nočna obzorja: izbor drznejših filmov, primernih za mladostnike, ki obravnavajo tabuizirane, prikrite ter zamolčane plati odraščanja. Za mlade so skupaj s filmskima revijama Ekran in Kino! pripravili tudi filmsko-kritiški natečaj Mlada filmska kritika, ki jih spodbuja k vključitvi v ustvarjalni proces ocenjevanja in vrednotenja filmskih vsebin.

Ker si želijo, da bi festival postal stičišče posameznikov in ustanov, ki se v svojem delovanju osredotočajo na otroško in mladinsko kinematografijo ter na filmsko vzgojo, so k sodelovanju povabili tudi različne filmske festivale in društva, ki bodo občinstvu po vsej Sloveniji predstavili svoje izbore izredno kakovostnih programov kratkih filmov. Program festivala bodo tako obogatili Antropološki filmski festival otrok in mladih, Mednarodni festival animiranega filma Animateka, Mednarodni filmski festival za otroke in mlade Kiki (Hrvaška) in program kratkih filmov študentov AGRFT.

Otvoritveni film festivala bo letošnji nominiranec za zlatega medveda na Berlinalu, Ko smo sanjali (r. Andrea Dresen), ki bo predvajan sinhrono na vseh 11 festivalskih lokacijah. Gre za film o odraščanju mladostnikov v anarhističnem in tranzitnem letu 1990 kmalu po padcu berlinskega zidu. Kot se za festival spodobi, bo Film na oko tudi tekmovalnega značaja. Nagrada otroškega občinstva bo podeljena filmu, ki ga bodo obiskovalci, stari med 6 in 12 leti, ocenili za najboljšega. Za nagrado se bo potegovalo 5 filmov: Mali mož (r. Radek Beran), Deček in svet (r. Alê Abreu), Nevidni fant (r. Gabriele Salvatores), Tudi grdi ste (r. Mark Noonan) ter Mami, rad te imam (r. Janis Nords).