Izak Košir

 |  Kultura

Michael Moore: »Velika Britanija je preveč podobna Ameriki« 

Where To Invade Next (Teaser)

Ameriški režiser in aktivist Michael Moore je v svojem aktualnem dokumentarcu Where To Invade Next, kjer obišče številne zgledne evropske države (med njimi tudi Slovenijo), načrtno izpustil Veliko Britanijo. Tako je povedal na nedavni tiskovni konferenci v New Yorku, po njegovem mnenju je namreč Velika Britanija v zadnjih letih postala vse preveč podobna ZDA. »Velika Britanija zaračunava šolnine, ne toliko kot ZDA, vendar so vseeno spremenili svoje vrednote in začeli podpirati sistem neenakosti, še posebej, kar se tiče prihodkov. Zato sem hotel zgolj obiskati mesta, kjer bi se lahko kaj naučil, trenutno pa se od Velike Britanije nimamo kaj naučiti. In žal mi je, da moram to povedati. V Angliji so se začeli obnašati kot mi in razmišljati kot mi, celo izgledajo že tako kot mi. Naša hitra hrana je vsepovsod. Že tudi njihovi otroci izgledajo kot naši otroci,« je pojasnil Michael Moore, ki ga je med obiskom v Sloveniji spremljal Mladinin novinar Borut Mekina.

Moorovo producentsko ekipo je namreč pritegnilo dejstvo, da je Slovenija v svetovnem vrhu glede enakosti med spoloma; pri plačilu za isto delo. Potem so med statistikami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) izbrskali, da ima Slovenija eno najnižjih stopenj nezaželene nosečnosti med najstnicami. Presenetilo jih je tudi, da slovenski moški po statistiki OECD v primerjavi z drugimi porabijo največ časa za vsakodnevna gospodinjska opravila. Zaradih teh in številnih drugih dejstev je Slovenija postala ena od ovekovečenih držav v Moorovem novem filmu Where To Invade Next (Katero državo napasti naslednjo).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.