Damjana Kolar

 |  Kultura

Presežki evropske kinematografije

Vse bo še dobro

Vse bo še dobro

Od 6. do 10. oktobra bo v Piranu potekal 6. Festival evropskega in mediteranskega filma, na katerem bodo predstavili presežke evropske kinematografije, ki so na drugih filmskih festivalih po Sloveniji prezrti. Na festivalu bo prikazanih 31 filmov, ki so bili nagrajeni na največjih svetovnih filmskih festivalih, kot so Berlin, Cannes, Benetke, Toronto, Karlovy Vary, Sarajevo, 14 pa jih je uvrščenih v tekmovalni program. Posebna pozornost bo letos namenjena francoski filmski produkciji, festivalsko dogajanje pa bo popestril bogat obfestivalski program. Tako bo festival gostil tudi predsednico Evropske filmske zveze za ženske Alexio Muinos Ruiz, dopoldanski čas pa bo namenjen mlajši populaciji, ko bodo na sporedu sinhronizirani filmi za otroke in mladino.

Festival, ki je bil ustanovljen leta 2010 v spomin na legendarnega direktorja fotografije Vilka Filača, sestavlja šest programskih sekcij. V uradnem programu bodo predstavili letošnje presežke evropske kinematografije v koprodukciji z drugimi sredozemskimi državami. Netekmovalni sklop sestavljajo sekcije prvenci, kulturno-vzgojni program, Francija v žarišču in avtorice. Novim delom uveljavljenih avtorskih imen se bodo pridružili trije izbrani prvenci evropskega programa Eye On Films: Panama, Ti mene nosiš in Naše vsakdanje življenje. Letošnja država v Fokusu je Francija, ki velja za pojem mediteranske kinematografije.

Filme bo ocenjavala tričlanska žirija, ki jo sestavljajo: Neva Mužič (filmska kritičarka in prevajalka), Radovan Čok (direktor fotografije) in Ubald Trnkoczy (filmski in TV režiser). Poleg nagrade Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije, bodo nagradili še najboljši film festivala, najboljšega režiserja in najboljši prvenec. Posebna pozornost bo namenjena programu za otroke in mladino, v okviru katerega bodo predstavili tri filme: Mumini na Azurni obali, Nevidni fant in Prdoprašek doktorja Proktorja.

Kot vsako leto bodo tudi letos podelili nagrado za ustvarjalni prispevek na področju kinematografije, ki jo bo letos prejel srbski igralec Slavko Štimac, ki ga poznamo po vlogah iz filmov Se spominjaš Dolly Bell?, Podzemlje in Življenje je čudež. Otvoritveni film bo črna komedija Šiška Deluxe v režiji Jana Cvitkoviča, ki je bila premierno predstavljena na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, festival pa se bo zaključil s podelitvijo nagrad in projekcijo najnovejšega filma Wima Wendersa Vse bo še dobro.