Izak Košir

 |  Politika

Najceneje je biti študent v Sloveniji 

V Sloveniji redni študenti predstavljajo več kot 80 odstotkov vpisanih v visokošolske ustanove, na katerih plačujejo samo administrativne stroške.

V Sloveniji redni študenti predstavljajo več kot 80 odstotkov vpisanih v visokošolske ustanove, na katerih plačujejo samo administrativne stroške.
© Tjaša Zajc

Slovenija se je povzpela na prvo mesto med državami sveta, kjer je študij najcenejši. Naša država se je uvrstila celo pred Slovaško, Belorusijo in Ukrajino. Tako je pokazala najnovejša raziskava Times Higher Education (THE), ki rangira univerze po svetu. Nad svojim (pre)dragim visokošolskim sistemom so še posebej zaskrbljeni v Veliki Britaniji.

Lestvico THE mednarodni strokovnjaki za visoko šolstvo sestavljajo glede na povprečno višino šolnin in življenjski standard posamezne države. Zanimivo, da sta cenovno študija primerljiva v Romuniji in Islandiji, kjer staneta več kot še enkrat toliko kot v Sloveniji oziroma več kot 10.000 evrov, vseeno pa se jima je uspelo uvrstiti na lestvico trinajstih držav, kjer so za študij najugodnejši pogoji.

Najcenejši študij v Evropi (vir: Times Higher Education):

1. Slovenija (4.467 evrov)

2. Belorusija (4.667 evrov)

3. Ukrajina (4.751 evrov)

4. Slovaška (5.061 evrov)

5. Luksemburg (6.410 evrov)

6. Srbija (7.364 evrov)

7. Madžarska (8.331 evrov)

8. Litva (8.443 evrov)

9. Estonija (9.176 evrov)

10. Ciper (9.373 evrov)

Veliko Britanijo, kjer boste za letni študij v povprečju na leto odšteli vrtoglavih 28.000 evrov, je glede šolskega sistema pred kratkim okrcal tudi režiser Michael Moore , ki je o za študente cenovno ugodnih državah posnel tudi dokumentarni film Where To Invade Next. Več o tem si lahko preberete v članku Boruta Mekine, ki je ameriškega režiserja spremljal na njegovem snemanju o šolstvu v Sloveniji.

Kot poroča britanski časnik The Independent pa znajo britanski študenti dobro izkoristiti študij v cenejših evropskih državah. Strokovnjak za valuto Darren Kilner je za omenjeni časopis pojasnil, da je triletni študij v Veliki Britaniji študenta stane okoli 85.260 evrov, če seštejemo stroške bivanja in šolnin, kar je na Otoku trikrat več od trikratnega pologa na hišo.

No, pa je Slovenija na nekem področju v svetu končno za zgled.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.