Izak Košir, STA

 |  Politika

Snowden se je pripravljen vrniti v ZDA in celo iti v zapor, a za manj kot 30 let 

Edward Snowden

Edward Snowden
© BusinessInsider.com

Edward Snowden je po morebitni vrnitvi v ZDA pripravljen iti tudi v zapor. Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) je to povedal v ponedeljkovem intervjuju za televizijo. Dodal pa je, da za zapahe ne bi šel za najmanj 30 let, kolikor mu grozi, če bo obsojen kot vohun. "Nočem postati dejavnik odvračanja za vse tiste, ki bodo kdaj v prihodnosti skušali storiti, kar je prav," je dejal Snowden, ki je prejšnji teden požel veliko pozornosti, ko si je ustvaril profil na Twitterju.

Spomnimo, da je Snowden maja leta 2013 še kot uslužbenec NSA pobegnil s Havajev v Hongkong, od tam pa v Rusijo, ki mu je podelila azil. Kot kaže, želi nazaj v domovino, saj je za BBC dejal, da je stopil v stik z ameriškim pravosodnim ministrstvom in izrazil pripravljenost za prestajanje zaporne kazni.

Ministrstvo mu še ni odgovorilo, pravi pa, da mu ameriške oblasti niso ponudile ponudbe za pogoditev. Nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder je sicer pred tedni ugibal, da bi se bilo morda mogoče kaj dogovoriti, vendar ni več na položaju in njegovo mnenje uradno ne šteje. V ZDA ga preganjajo kot vohuna, kar pomeni, da mu bodo sodili brez porote za zaprtimi vrati in mu, če do tega pride brez posebnih dogovorov, prisodili najmanj 30 let zapora, najverjetneje pa dosmrtno ječo.

Podobno se je zgodilo Jonathanu Pollardu, ki je pred 30 leti vohunil za zavezniško državo Izrael in bo izpuščen šele letos novembra, ko se mu izteče kazen, čeprav so izraelski in ameriški politiki dolga leta lobirali za njegovo predčasno izpustitev.

Nekdanji direktor NSA Michael Hayden meni, da se Snowden preveč zaveda hudih posledic, ki bi se mu pripetile, če bi se vrnil v dmovino, zato je za BBC izjavil, da se mu dozdeva, da se bo raje odločil za »smrt v Moskvi«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.