Izak Košir, STA

 |  Politika

Merklovi in papežu ušla Nobelova nagrada za mir, to je prejela civilna družba v Tuniziji 

Nobelova nagrada

Nobelova nagrada
© Wikimedia

Nobelova nagrada za mir tudi letos romala v roke že tretjič nominiranemu Slovencu Pedru Opeki. Prav tako ne, kot se je ugibalo, nemški kanclerki Angeli Merkel ali papežu Frančišku. Včeraj so namreč iz Osla sporočili, da bodo Nobelovo nagrado za mir podelili štirim organizacijam civilne družbe pripadla t.i. četverici za nacionalni dialog v Tuniziji. Gre za štiri organizacije civilne družbe, ki so si jo prislužile za svoj odločilni prispevek pri izgradnji pluralistične demokracije v Tuniziji po jasminovi revoluciji leta 2011. 

V luči vojne v Siriji, ki ji po štirih letih in pol še zdaj ni videti konca, gre torej najbolj prestižna Nobelova nagrada tokrat v roke ljudem, zaslužnim za to, da je tako imenovani arabski pomladi v Tuniziji sledila mirna tranzicija. Prav v tej severnoafriški državi se je sicer arabska pomlad - ki je vodila v strmoglavljenje več arabskih režimov, a velikih upov o svobodi ni izpolnila - začela, obenem pa je to edina država, kjer je revolucija prinesla več demokracije. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.