IZAK KOŠIR

 |  Družba

Zmanjkalo mi bo baterije ali kako ne polniti svojega telefona 

© Tomaž Lavrič

Hitro povej, baterije mi bo zmanjkalo, je postal eden od nadležnejših opozorilnih stavkov v našem vedno hitrejšem vsakdanu. Naj bo naš telefon še tako pameten, se moramo na koncu vedno ukvarjati z nenehnim polnjenjem baterije. Ta pa ni nikoli dovolj vzdržljiva. Vsaj za današnje razmere ne, ko pa telefon ni več zgolj telefon, temveč je postal tudi nadomestilo za računalnik in posledično okno v svet, pardon splet. Prav tam pa krožijo številni miti o tem, kako baterijo telefona dlje časa obdržati pri življenju. Najbrž vam je že kdo namignil, ali res pomaga, da ugasnete povezavi wi-fi in bluetooth ali pa zaprete vse mobilne aplikacije? Dobro se namestite, nekatera dejstva vas namreč utegnijo presenetiti. Upamo le, da imate na svojem telefonu še dovolj baterije, da boste lahko ta članek prebrali do konca.

Prijazni ljudje pri portalu LifeHacker.com, ki se s svojimi geekovskimi nasveti trudi že 15 let, so nam pomagali pri razbijanju mitov pri spodnjih ugotovitvah.

Mit: Baterijo morate povsem sprazniti, preden telefon zopet priklopite na polnilec.

Stare baterije so bile neumne in in niso vedele, koliko imajo še prostora, zato se niso mogle v celoti napolniti nazaj. Danes temu ni več tako, pravzaprav tako ni več že dolgo časa, pametni telefoni imajo litij-ionske baterije, ki se s tem ne obremenjujejo in jih lahko kadarkoli napolnite povsem do konca. Res pa je, da se bateriji z vsakim polnjenjem in praznenjem za malenkost zmanjša vzdržljivost. A je to je žal neizbežno in neodvisno od tega, kako in kdaj telefon priklapljate na polnilec. Je pa koristno, da s tem, ko svojo baterijo popolnoma izpraznite, lahko denimo enkrat na nekaj mesecev preverite, koliko »življenja« je do zdaj izgubila. To bo celo njeno preprečilo prehitro slabenje njene vzdržljivosti. A tega ne počnite prepogosto, saj je lahko učinek na litij-ionsko baterijo ravno nasproten. Enkrat na mesec, ali enkrat na dva meseca bo dovolj.

Mit: Polnjenje baterije čez noč uničuje njeno dolgotrajno vzdržljivot

Tudi to velja za stare baterije, ki smo jih poznali nekoč. Včasih smo jih lahko s tovrstnim dejanjem res uničili, če smo jih pustili, da se polnijo čez noč in jih že polne še vedno ure in ure dodatno polnili. Danes sodobni polnilci in pametni telefoni niso občutljivi. Oziroma je učinek tako minimalen, da ga ne boste niti opazili. Nekateri strokovnjaki trdijo, da bo boste vaši bateriji podaljšali življenje, če bo vedno napolnjena nekje med 40 in 80 odstotki, vendar dejstvo je, da baterije skozi čas delujejo slabše, ne glede na to, kaj storite, zato je bolje, da se s tem sploh ne obremenjujete.

Mit: Zapiranje mobilnih aplikacij baterijam podaljša življenje

Če vzamemo za primer iPhone oziroma operacijski sistem iOS. Zapiranje aplikacij na telefonu nima enakega efekta, kot zapiranje aplikacij na računalniku. Ko imate na telefonu aplikacijo odprto in je ne koristite, je tako, kot bi bila zamrznjena. Če jo boste zaprli ne bo vaša baterija od tega nič profitirala. Enako velja za operacijski sistem Android. Namesto, da vedno znova zapirate aplikacije, je bolje, da izklopite »background data« (na iOS se funkcija imenuje Background App Refresh), ki omogoča aplikacijam, da posodabljajo podatke tudi, ko niso v ospredju. Bodite pa previdni, saj nekatere aplikacije zaradi omenjenega izklopa ne bodo delovale. Aplikacije, kot so messengerji, so težava in dejansko uničujejo življenjsko dobo vaše baterije, zato funkcijo »background data« izklopite pri tistih, aplikacijah, ki so problematične, denimo razni messengerji. Prav tako vašo baterijo izčrpujejo obvestila oziroma tako imenovani notifications. Preglejte nastavitve in izklopite vse tiste, ki jih res nujno ne potrebujete.

Mit: Telefon polnite zgolj z originalnimi polnilci

Proizvajalci mobilnih telefonov kakopak želijo, da njihove telefone polnite z njihovimi t.i. originalnimi polnilci. To »zelo priporočajo«, ni pa škodljivo, če jih polnite tudi z nadomestki oziroma s polnilci drugih znamk. Sodobni USB-polnilci so standardizirani. In čeprav bodo morda potrebovali različno časa, da napolnijo vašo baterijo, pa nanjo to ne bo nikakor vplivalo negativno. Če vas skrbi, da bi baterijo pregreli, so bolj problematični polnilci, ki so ponaredki. Pri ponaredkih so namreč podatki o njihovi moči ponavadi navedeni površno oziroma napačno (preveč ali premalo). S polnilci drugih preverjenih znamk pa lahko vaš telefon mirno napolnite, ne da bi poškodovali baterijo.

Mit: Z ugašanjem bluetootha, brezžične povezave in lokacije bom prihranil/a ogromno baterije

Zdi se, da je vsaka posodobitev pametnih telefonov grožnja za vašo baterijo. Čeprav je to deloma res, vam izklapljanje osnovnih funkcij, kot sta bluetooth in wi-fi, na »off« vam pri ohranjanju baterije ne bo drastično pomagalo. Wi-fi in bluetooth sta svoje dni resda kurila veliko baterije, danes pa jo bore malo, zato z njunim ugašanjem ne boste nič kaj dosti pridobili.

Prižgan zaslon je tisto, kar najbolj in najhitreje ožema vašo baterijo, zato ga imejte čim večkrat ugasnjenega, telefon pa v žepu. Uporabljajte ga le takrat, ko ga boste dejansko potrebovali. Tako boste prihranili največ baterije in še okolica vam bo hvaležna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.