IZAK KOŠIR

 |  Kultura

David Lynch bo izdal avtobiografijo, ker želi povedati resnico

David Lynch - Crazy Clown Time (Official Video)

Kultni ameriški režiser David Lynch, ki se je v zgodnjih devetdesetih proslavil z mednarodno uspešno televizijsko serijo Twin Peaks (1990 - 1991), piše spomine. Misteriozni ustvarjalec bo združil moči z novinarko Kristine McKenna, s katero bo napisal avtobiografsko študijo svojega dela in življenja. Med razlogi je navedel predvsem to, da želi enkrat za vselej ustaviti vse neresnice, ki krožijo o njem in njegovem opusu. Knjiga z naslovom Life and Work naj bi izšla leta 2017.

"Veliko sranja o meni je tam zunaj, tudi v knjigah in na vsepovspod na spletu. Na enem mestu želim združiti vse resničnne informacije. In če bo nekdo želel izvedeti nekaj o meni, bo lahko to prebral v tej knjigi. Te pa ne bi napisal z nikomer drugim, kot s Kristine, ker se poznava že dolga leta in me razume," je v izjavi za javnost povedal David Lynch. Kristine McKenna Lynchovem delu sledi že od sedemdesetih let, ko ga je z njim naredila intervju o filmu Eraserhead (1977), ki ga od leta 2004 zaradi njegove zgodovinske, kulturne in estetske pomembnosti hranijo tudi v ameriški kongresni knjižnici.

Kot so Lynchevi privrženci že navajeni pri njegovih filmih, pa tudi avtobiografija ne bo nekaj klasičnega, temveč bo sestavljena iz različnih intervjujev, ki jih je režiser imel skozi svojo plodovito kariero, izjav družinskih članov, prijateljev in sodelavcev ter, seveda, Lynchevih refleksij. To pa ne bo njegova prva knjiga, saj je leta 2007 izdal delo z naslovom Catching the Big Fish, ki je pravzaprav študija o meditaciji, zavesti in ustvarjalnosti, bila pa je prevedena v kar 26 jezikov.

David Lynch se je rodil 20. januarja leta 1946, študiral je umetnost, s filmom pa se je začel ukvarjati šele kasneje - v sedemdesetih. Prej omenjeni Eraserhead mu je zaradi unikatnega sloga sicer prinesel prve zveste privržence, a komercialni uspeh in širšo prepoznavnost je dosegel šele leta 1980 s filmom The Elephant Man, ki je bil nominiran za osem oskarjev, prejel pa je tudi tri nagrade bafta.

Lynch se ima sicer za apolitičnega človeka - in čeprav se je imeč v zgodnjih osemdesetih za libertarca, že dolga leta podpira demokratsko stranko. V svojem tipičnem slogu, kot je že večkrat povedal, mu demokrati vseeno niso tako zelo všeč, ker so prepovedali kajenje. Lynch je namreč strasten kadilec. Vseeno pa je leta 2012 ponovno javno podprl takratnega predsedniškega kanditata in aktualnega predsednika ZDA Baracka Obamo.

Ameriški režiser se med drugim pripravlja tudi na ponovno vstajenje TV serije Twin Peaks, ki bo svojo premiero doživela prihodnje leto. 

Filmografija (celovečerci Davida Lyncha):

1977 - Eraserhead

1980 - The Elephant Man

1984 - Dune

1986 - Blue Velvet

1990 - Wild at Heart

1992 - Twin Peaks: Fire Walk with Me

1997 - Lost Highway

1999 - The Straight Story

2001 - Mulholland Drive

2006 - Inland Empire

Videospoti pod Lynchevo režijsko taktirko:

1982 - "I Predict"- Sparks

1990 - "Wicked Game" (filmska različica) - Chris Isaak

1992 - "A Real Indication" - Angelo Badalamenti

1995 - "Longing" - X Japan

1999 - "Thank You Judge" - BlueBob

2009 - "Shot in the Back of the Head" - Moby

2010 - "I Touch a Red Button Man" - Interpol

2011 - "Crazy Clown Time" - David Lynch

2013 - "Came Back Haunted" - Nine Inch Nails

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.