Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Med vlado in sindikati še vedno velika razhajanja glede plač

Vlada in sindikati javnega sektorja bodo znova nadaljevali pogajanja za plače. Minuli teden sta sicer obe strani ponudili približevalni predlog, a razhajanja so še vedno zelo velika. Sindikat je vladno popuščanje ocenil za minimalno. Pogajanja so nato prekinili, ker so pričakovanja sindikatov presegala mandat vladnih pogajalcev.

O predlogu vlade za podaljšanje še dveh varčevalnih ukrepov – nižjega regresa in delno zamrznitev premij za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje – smo pretekli mesec pisali v Mladini. Sindikati so predlog razumeli kot zaostrovanje, ne pa dogovarjanje, in so mu zato ostro nasprotovali. Za sindikate je tokrat bil izhodišče dogovor iz leta 2014, ki predvideva, da se zdaj veljavni ukrepi s prihodnjim letom sprostijo. Vlada pa je namesto tega predlagala podaljšanje nekaterih varčevalnih ukrepov. Sprva je želela podaljšanje veljavnosti znižane plačne lestvice še za celo leto 2016, a po predlogu, ki so ga sindikatom predstavili na pogajanjih prejšnji teden, je pristala, da bi se plačna lestvica sprostila z decembrom prihodnje leto. Sindikatom pa je ponudila sicer še vedno znižan, a glede na letos nekoliko višji regres.

Zaposlenim v javnem sektorju sicer po vladnem predlogu tudi prihodnje leto ne bi pripadala redna delovna uspešnost. Ohranili bi omejitve pri izplačevanju delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. V dodatno pokojninsko zavarovanje pa bi se še naprej vplačevale znižane premije na način, kot je bilo določeno za letos.

Sindikati so tovrstno popuščanje označili za minimalno in sami popustili, kot so pojasnili, v enaki meri kot vlada. Dejali so, da bi pristali na desetodstotno znižanje premij za dodatno pokojninsko zavarovanje, pri plačni lestvici pa na mesec zamika – da bi se torej zdaj znižana plačna lestvica namesto z januarjem sprostila s februarjem prihodnje leto. Še vedno pa se o nižjem regresu in podaljšanju ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ sploh niso pripravljeni pogajati.

Minister za javno upravo je prejšnji teden po koncu srečanja napovedal, da gredo na vlado po odgovor na vprašanje, za koliko morebiti še lahko povečajo maso za plače in kako bodo to pokrili.

O tem, kako vlada vedno znova podaljšuje dobo varčevanja, si lahko preberete v članku Klemena Košaka. »V javnem sektorju se varčuje že od začetka krize in od leta 2012 zelo intenzivno. Enaintridesetega decembra lani bi se morali izteči varčevalni ukrepi, ki sta jih javnemu sektorju naložili vladi Janeza Janše in Alenke Bratušek. Mesec prej so sindikati dovolili vladi Mira Cerarja, da večino ukrepov podaljša še za eno leto. Takrat se je zdelo, da je tudi vlada verjela v ta podaljšani enoletni rok. »Leto 2015 bo še tako, da … izbiramo med slabimi in manj slabimi rešitvami,« je lani jeseni dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Zagotavljala je, da bo leto 2016 drugačno. Zdaj si vlada želi, da bi bilo enako kot letošnje.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.