IZAK KOŠIR

 |  Kultura

Zanimanje za obetajoče glasbene izvajalce v Sloveniji narašča

Lydmor - I Love You

Uvajati nove koncertne cikle je danes kar drzna poteza. Še posebej, če gre za podporo alternativnejšim žanrom in pa izvajalcem, ki za širšo publiko (še) niso tako zelo zanimivi. Konec leta 2012 je Kino Šiška začel z nečim, kar bi lahko uvrstili v prej omenjeno definicijo. In njihov Indekš, ki v povprečju na koncert privabi skoraj 160 ljudi, še ni ugasnil. In nič ne kaže, da bi se to utegnilo zgoditi v bližnji prihodnosti, saj zanimanje narašča. Doslej se je v ciklu predstavilo že skoraj 30 obetajočih domačih in tujih glasbenih skupin, ki si jih je ogledalo nekaj več kot 5000 obiskovalcev. Pretekli teden so dogajanje popestrili Darkstar  in Get Your Gun.

Koncerti so večinoma v mali dvorani, nekaj pa so jih, zaradi precejšnjega interesa obiskovalcev, prestavili že tudi v veliko dvorano – denimo Islandce Sóley in múm, brazilsko-nemško vokalistko Dillon, pa finaliste za nagrado Mercury Britance Jungle in koncert zasedbe BadBadNotGood.

Do konca leta se bdoo v ciklu Indekš zvrstili še štirje od šestih koncertov nove sezone – prihajajo Tomas Høffding alias Bon Homme, pevec in basist danskih WhoMadeWho, Jenny Rossander alias Lydmore, vzhajajoča zvezda skandinavskega elektronskega popa, folk-pop duet Lola Marsh in danski elektro-pop duo Rangleklods, ki pri nas navdušil že pred dvema letoma.

“Iz statistike obiska posameznih koncertov je videti, da se obiskanost Indekš koncertov vsekozi povečuje. Če je na prve Indekš koncerte prišlo med 50 in 100 obiskovalcev, jih zdaj pride v povprečju enkrat več. Obiskovalci so večinoma mlajši, študenti, a starost se razlikuje glede na žanr, namreč koncerti so, kot je vidno iz programa do konca leta, žanrsko raznoliki. Letos smo spet obudili nagrajevanje obiskov - ob cenejši karti za vse člane, ki velja že od začetka. Se pravi, večkrat pridete na koncert iz cikla Indekš, večkrat boste nagrajeni, tako z Indekš drinkom, kot s karto za katerega od naslednjih Indekš koncertov,” pojasnjuje vodja za stike z javnostmi pri Kinu Šiška Uroš Bonšek in dodaja, da Indekš brez dvoma ostaja v šišenski programski shemi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.