Anže Lebinger

 |  Svet

ACLU: Kaj, kje in zakaj počnejo brezpilotni ameriški letalniki?

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) želi z vložitvijo tožbe prisiliti ameriško centralno obveščevalno agencijo (CIA), da bi izdala osnovne podatke o skrivnem programu brezpilotnih letalnikov oziroma t. i. dronov. Ti ameriški droni so po navedbah anonimnih žvižgačev krivi za tisoče smrti civilistov, poroča The Guardian. S tožbo bi ACLU lahko pridobila dostop do informacij o krajih in datumih zračnih napadov ter številu ubitih in njihovih identitetah. Prav tako želijo izvedeti, kakšna je zakonska podlaga programa.

Zaenkrat javnosti niso na voljo nobene informacije o zračnih napadih dronov, zaradi česar se mora ta zanašati na ocene, zbrane s strani analitikov in novinarjev. Te temeljijo na poročilih s področij napadov. O pravnem opravičevanju pobijanja nedolžnih civilistov z brezpilotnimi letalniki, pri čemer so pobiti nedolžni obravnavani kot postranska škoda lova na teroriste, smo že pisali na Mladini.

»Gre za pravico javnosti do obveščenosti, pravico do informacij glede te sporne politike,« je povedal namestnik direktorja pravne službe pri ACLU Jameel Jaffer. »V tem trenutku so sovražniki ZDA že seznanjeni z zračnimi napadi dronov. Edini učinek, ki ga še ima ta skrivnostnost, je neobveščenost Američanov glede vladne politike.«

Tožba se nanaša na programe agencije CIA in na morebitne informacije, ki bi jih ta lahko imela o podobnem vzporednem programu obrambnega ministrstva. Programa naj bi bila v navezi kriva za tisoče ubitih civilistov v Pakistanu, Jemnu, Somaliji in Afganistanu.

Analiza dokumentov, ki jih je priskrbel neimenovani žvižgač, je razkrila, da ameriška vojska neznane žrtve enostavno označi kot »sovražnike ubite na bojišču«.

O koristnih in nekoristnih možnostih uporabe brezpilotnikov je letos v Mladini pisal Peter Petrovčič, zatem ko so bili droni najprej uporabljeni kot provokacija na nogometni tekmi med Srbijo in Albanijo, nato pa s podobnim namenom še v Ljubljani v času proslave ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.