Intervju: Miha Turšič

Zaradi korektne obveščenosti javnosti posredujemo pojasnila ministrstva za kulturo k zgoraj navedenim člankom. Presenečeni smo, ker pisci člankov resničnosti svojih navedb sploh niso preverjali (intervju »Razsvetljeni politiki so znanost in umetnost omogočali, omejeni politiki so ju uničevali« avtorja Jureta Trampuša (Mladina, 9. 10. 2015, str. 36), javna pisma ob gladovni stavki Mihe Turšiča avtorjev dr. Mladena Dolarja in dr. Jožeta Vogrinca (Mladina, 16. 10. 2015, str. 4) ter članek O mišji luknji, avtorja Jureta Trampuša (Mladina, 16. 10. 2015, str. 7).

Miha Turšič je direktor zasebnega zavoda Planit (prej Ksevt), istočasno pa tudi direktor občinskega javnega zavoda Ksevt, katerega izbrani in skupno dogovorjeni projekti so bili v letu 2014 v skladu s sklepom Vlade Republike Slovenije št 41001-3/2014/4 z dne 17. 4. 2014 (v okviru sistema financiranja občin iz državnega proračuna po 67. členu ZUJIK), sofinancirani v enkratnem znesku 110.000,00 evrov. Za ta znesek Ministrstvo za kulturo – kljub večkratnim pozivom za dopolnitev – še ni prejelo ustreznega poročila z obračunsko dokumentacijo, ki bi skladno s pogodbo izkazovala opravičene stroške v višini 110.000 evrov, zato ima do občine Vitanje terjatev v višini 45.784,01 evrov. Občina kot ustanoviteljica zavoda se je tudi po tej pogodbi zavezala, da bo zagotovila javna sredstva za delovanje zavoda.

Ministrica mag. Julijana Bizjak Mlakar je po začetku stavke Miha Turšiča le-tega povabila na pogovor, na katerega se je odzval v ponedeljek, 5. oktobra. Na sestanku je bilo ugotovljeno, da njegove navedbe v medijih o pomanjkanju dialoga z ministrstvom ne držijo. Evidence obiskov ministrstva namreč kažejo, da je z ministrstvom na temo finančnega poslovanja in programskih vsebin Ksevt potekal intenziven dialog.

Ministrica v primeru odgovornega ravnanja z javnimi sredstvi razume in podpira delovanje zavoda, naklonjenost delu Ksevt, ki se nanaša na umetniško ustvarjalnost, pa je bilo jasno izražena z ministričino diskrecijsko naklonitvijo interventnih sredstev ministrstva v letošnjem letu v višini 25.000 evrov, kar predstavlja enega najvišjih zneskov interventne podpore ministrstva v zadnjih letih. Hkrati pa je opozorila, da se Ksevt že dve leti ne prijavlja na razpise, primerne za delovanje tega javnega zavoda, in tudi ni izčrpal odobrenih intervencijskih sredstev. Ministrica je Mihu Turšiču ponudila pomoč pri iskanju rešitev z občino Vitanje in drugimi ministrstvi, o čemer ga je tekoče obveščala, s čimer se je gospod Turšič strinjal.

Predvsem pa se je razveselila njegove odločitve o prenehanju gladovne stavke, saj ga je sama k temu pred tem večkrat pozvala.

Hkrati pa moramo demantirati njegove izjave v zvezi z obračunsko dokumentacijo, saj so vsi postopki na Ministrstvu za kulturo potekali v skladu z zakonodajo in na tem področju od dne 9. 10. 2015, ko smo prejeli poročilo Ministrstva za finance, ni bilo novih dejstev oziroma ni prišlo do drugih zaključkov.

Ministrstvo za finance oziroma njegov direktorat nista nikoli potrdila, da je bila uporaba javnih sredstev v Ksevt upravičena in transparentna. Prav tako nista nikoli izrazila dvoma v postopke Ministrstva za kulturo.

Predvsem pa nas veseli, da smo dolgoročno rešili problem financiranja Ksevt: v sodelovanju krovnega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstva za kulturo; slednje bo financiralo umetniške programe.

Pozdravljamo tudi čimprejšnji dogovor med občino Vitanje in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo glede statusnega preoblikovanja Ksevt.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.