Peticija za javno televizijo, ki bo vredna svoje javnosti

Naša publika, obnašanje, vrednote, tehnologije, medijski trgi in družba kot celota se ves čas spreminjajo. Zato v vodstvu RTV Slovenija pozdravljamo vsako mnenje in pripombo javnosti, ki jih prejmemo. Zavedamo se, da je lahko velika večina le teh upravičenih, veliko pa je tudi takšnih, vezanih na subjektivno mnenje, preference in življenjske situacije posameznikov, predvsem pa nas opominjajo na to, da je naše občinstvo raznoliko in kritično. Pomagajo nam strmeti k še boljšemu delu, boljšim programom, oddajam in prispevkom. Če želimo postati in ostati nepogrešljiv javni medij tudi v prihodnjih letih, moramo že danes delovati tako, da nam bo to tudi uspelo. V luči odprtega dialoga zato dobronamerno sprejemamo tudi Peticijo za javno televizijo dr. Rastka Močnika s somišljeniki.

Čeprav se peticija v večinskem delu osredotoča zgolj na Televizijo Slovenija, želimo poudariti, da je medijski javni servis, ki ga opravlja RTV Slovenija mnogo širši, saj ga sestavlja pet televizijskih in osem radijskih kanalov ter multimedija. S kritično distanco zato sprejemamo pripombe, zapisane v peticiji, vendar pa nasprotujemo posploševanju poslanstva RTV Slovenija zgolj na televizijske informativne vsebine, saj poleg verodostojnega in nepristranskega informiranja RTV Slovenija razširjanja kulturne, izobraževalne, športne, otroške in druge vsebine, skrbi za jezik in krepitev nacionalne zavesti vseh prebivalcev Slovenije, za širjenje pozitivnih družbenih vrednot ter spodbujanja družbene odgovornosti do invalidov, manjšin, nemočnih in drugače mislečih.

Navedba peticije, da »kakovost javne televizije pospešeno pada« je morda lahko všečna, a je pavšalna in neutemeljena. Redko jo slišimo iz akademskih krogov, vsaj ne brez konkretne analize in podatkov. Prepričan sem, da RTV Slovenija vestno opravlja vse z zakonom naložene obveznosti, opravljamo jih strokovno in dosledno, v skladu z vsemi standardi in normativi, ki veljajo v strokovnem medijskem svetu. Tudi Televizija Slovenija ponuja mnoge kakovostne vsebine s kulturnega in izobraževalnega področja ter vsebine za starejše, za otroke in mladino, za invalide ter druge ciljne publike, ki jih ni možno gledati na nobenem drugem mediju.

RTV Slovenija uporablja način vodenja, ki represivnih ukrepov ne predvideva in jih tudi ne izvaja. V socialnem dialogu in dialogu z zaposlenimi razvijamo organizacijsko kulturo za boljše pogoje za delo, večjo učinkovitost zaposlenih in posledično toliko večje zadovoljstvo javnosti. Upravljanje s kadri je načrtno, usmerjeno in ima povsem jasne cilje ter nima nobene povezave z davno preživetimi metodami »kadrovskih čistk«.

Vodstvo RTV Slovenija se je s svojim mandatom zavezalo k odličnosti, raznolikosti, odgovornosti, inovativnosti, univerzalnosti in samostojnosti pri ustvarjanju programov in vsebin. Tem načelom sledimo na vseh področjih našega delovanja. Verjamemo, da je po letih udobnega upravljanja uvajanje sprememb za marsikoga boleče. A brez sprememb si ne predstavljamo razvoja. Vzpostavljanje poslovnega reda je v nekatera uredništva vneslo nemir, a z gotovostjo trdim, da bomo potrebne spremembe pozitivno izpeljali v sodelovanju z vsemi sodelavci. Svoboda izražanja tako znotraj kot tudi zunaj RTV Slovenija ni bila nikoli omejena. Zato diskreditiranje uredništev, da si »niso zagotovila institucionalne moči in niso razvila intelektualnih sposobnosti, ki jih zahteva njihovo delo« jemljemo zgolj kot neposrečen zapis zaradi nepoznavanja dejanskih razmer v našem zavodu.

Slovenska medijska krajina je izjemno raznolika, ponudba programskih in ostalih vsebin je velika, kar je z vidika gledalcev, poslušalcev in spletnih uporabnikov seveda dobro, medije pa postavlja v konkurenčen položaj. RTV Slovenija sledi sodobnim trendom, vendar pa se zavedamo našega osnovnega poslanstva, zato se ne uklanjamo neusmiljenemu boju za vsakega gledalca, poslušalca ali uporabnika, ne sledimo senzacionalizmu, populizmu in pozornosti za vsako ceno. Sledimo načelom Evropskih javnih radiotelevizij, zakonskim določilom, ki nas opredeljujejo ter strokovnim standardom in normativom. Konkurenčnemu boju se še najtežje izognemo v večernih terminih predvsem, kadar gre za razvedrilni program.

Občasno nas pri našem delu in ustvarjanju doletijo ugibanja o političnem vplivu na RTV Slovenija. Osebno in kot generalni direktor RTV Slovenija zaupam in verjamem v vsakega posameznika in zaposlenega, da svoje delo opravlja družbeno odgovorno, strokovno, korektno, gospodarno, pošteno, neodvisno in v skladu z najvišjimi etičnimi in družbenimi kodeksi. To so tudi moja osebna vodila pri delu in v življenju nasploh.

Reševanje problematike ureditve statusa stalnih pogodbenih sodelavcev je za RTV Slovenija velik finančni in organizacijski zalogaj. A odločeni smo, da ga uspešno izpeljemo. Kadrovsko prestrukturiranje izvajamo načrtno in v dogovoru s socialnimi partnerji. Iskanja trajnih rešitev pri zaposlovanju in priznavanju pravic, kljub pomanjkljivim izobrazbam, vsekakor ne moremo šteti med »surove oblike novodobnega izkoriščanja«, kot navaja peticija. Toliko, kot je sedanje vodstvo RTV Slovenija pozitivnega naredilo na področju odpravljanja pogodbenega dela, ni še nobeno doslej, ne v tem javnem zavodu ne v drugih medijih. To je tudi več kot očitno iz letnih poslovnih poročil.

Na RTV Slovenija smo vedno bili in bomo odprti za kritičen pogled na naše delovanje, saj strmimo k odličnosti in raznolikosti naših programov in vsebin. Zato je vsako ogledalo, ki nam ga nastavi zunanja javnost dobrodošlo in sprejeto kot dobronamerno. Nepoznavanje razmer na RTV Slovenija in subjektivno prikazovanje dejstev v zapisu, pa ne škodi le vsem sodelavcem in ugledu RTV Slovenija, temveč zamaje dober namen in verodostojnost peticije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.