DARJA KOCBEK

 |  Svet

Večini držav Bližnjega vzhoda bo zaradi nizke cene nafte kmalu zmanjkalo denarja 

Če bo cena nafte ostala okoli 50 dolarjev za sod, bo večini držav na Bližnjem vzhodu v petih letih ali manj ostalo brez denarja, je pred kratkim napovedal Mednarodni denarni sklad (IMF). To velja tudi za Savdsko Arabijo, ki je največja proizvajalka nafte na svetu. Zaradi nizkih cen nafte bo regija po tej oceni samo letos izgubila 360 milijard dolarjev.

Visoki proračunski presežki, ki so jih imele države Bližnjega vzhoda, so se hitro spremenili v velike primanjkljaje, ko je cena za sod nafte z lanskih več kot 100 dolarjev padla na sedanjih 45 dolarjev. Izvoznice nafte se bodo morale prilagoditi svoje izdatke in politiko prihodkov, navaja IMF. Cene nafte so padle v času, ko so številne države na Bližnjem vzhodu povečale izdatke zaradi nasilja v regiji in v času turbulenc na finančnih trgih.

Zaradi manjših prihodkov od prodaje nafte so se začele bolj zadolževati, niso pa zmanjšale naložb v velike infrastrukturne projekte in niso zmanjšale izdatkov za socialno varnost.

Savdska Arabija za uravnotežen proračun potrebuje ceno nafte 106 dolarjev za sod. S ceno 50 dolarjev za sod ima dovolj prihodkov le za pet let. Potem ko je leta imela visok proračunski presežek, bo letos imela proračunski primanjkljaj v višini 20 odstotkov BDP, ocenjuje družba Capital Economics. Iz skladov je v zadnjih šestih mesecih dvignila 70 milijard dolarjev, izdala je domače obveznice v višini več milijard dolarjev, da bi zmanjšala proračunski primanjkljaj.

Iran lahko s sedanjo nizko ceno nafte po oceni IMF preživi manj kot deset let. Irak nima nikakršnih rezerv, pod velikim finančnim pritiskom je Bahrajn, ki lahko vzdrži manj kot pet let, saj je že zelo zadolžen in ima več let proračunski primanjkljaj.

Desetletja ob sedanji nizki ceni nafte pa po oceni IMF lahko preživijo Združeni arabski emirati, Kuvajt in Katar. Te države ne potrebujejo zelo visoke cene nafte, da si zagotovijo uravnotežene proračune. Kuvajtu zadošča že cena 49 dolarjev za sod, kar je manj od sedanje cene. Za Katar je minimalna cena 56 dolarjev za sod, za Združene arabske emirate pa 73 dolarjev za sod nafte. Vse tri države imajo velike rezerve denarja za slabe čase. Združeni arabski emirati zaradi tega pri ceni 50 dolarjev za sod nafte lahko preživijo skoraj 30 let, Katar in Kuvajt pa skoraj 25 let. V Združenih arabskih emiratih so kljub temu že zmanjšali energetske subvencije in uvedli nove davke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.