IZAK KOŠIR

 |  Politika

V Novem mestu srečanje antifašistov in veteranov iz 20 evropskih držav

Tit Turnšek, predsednik ZZB za vrednote NOB

Tit Turnšek, predsednik ZZB za vrednote NOB
© Dolenjskilist.si

Danes in jutri (torej 28. in 29. oktobra) bo v Novem mestu (v Centru biotehnike in turizma) potekal Kongres antifašistov Evrope. Gre za srečanje veteranov in antifašistov iz 20 evropskih držav. "Ne moremo se več slepiti. Brutalni neoliberalistični kapitalizem povzroča pojavljanje novih oblik fašizma. Neofašizem skupaj z multinacionalnimi korporacijami ogrožata svetovni mir in povzročata vedno večjo bedo v velikem delu sveta. Za bodočnost sveta, mir, sožitje in dostojno življenje za vse, smo odgovorni mi vsi," je v vabilu zapisal koordirnator srečanja in predsednik ZZB NOB Slovenije Tit Turnšek ter pozval vse antifašistične organizacije na skupno konferenco, katere namen je, da "skupaj razmislimo o organiziranem tesnejšem in koordiniranem sodelovanju ter medsebojni izmenjavi informacij".

Pretekli mesec je imel glavni odbor ZZB NOB Slovenije v Ljubljani volilno sejo, kjer so za mandatno obdobje 2015-2019 s tajnim glasovanjem za predsednika ponovno izvolila Tita Turnška, za podpredsednike Slavka Grčarja, dr. Ljubico Jelušič, dr. Matjaža Kmecla in dr. Francija Križaniča, za druge člane in članice predsedstva pa Janeza Aliča, Tilko Bogovič, Milana Gorjanca, Branko Kastelic, Marijan Križmana, Meto Mencej, Jožeta Oberstarja, dr. Jožeta Pirjevca in Marka Vraničarja.

Po položaju sta člana predsedstva tudi vsakokratni predsednik mladinske organizacije ZB in predsednik/predsedniuca uprave Ustanove Franc Rozman-Stane. Izvolil so tudi nadzorni odbor, ki ga sestavljajo Marija Majhenič (predsednica), Anton Podobnik (podpredsednik), Ljubo Cvar, Marjan Somrak in Rok Uršič (člani). Kot doslej, bodo tudi v novem mandatu navedeni funkcionarji opravljali naloge brezplačno.

Glavni odbor je med drugim sprejel tudi sklep za civilizacijski človeški odnos do beguncev, poleg tega je pozitivno ocenil proslavo priključitve Primorske k Sloveniji v Tolminu in dodal, da je bilo protestno motenje proslave neprimerno. Za zaključek pa je predlagal, da krajevne organizacije in združenja pred komemoracijami ob 1. novembru pregledajo in počistijo spomenike in spominska znamenja NOB.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.