IZAK KOŠIR

 |  Družba

Amnesty International Cerarju: "Nočitve beguncev na prostem so nedopustne" 

© Borut Krajnc

Amnesty International Slovenija je na predsednika slovenske vlade Mira Cerarja naslovilo apel, ki poziva, da mora Slovenija zagotoviti ustrezen sprejem beguncev. Preživljanje noči na prostem se jim zdi nedopustno. "Naša hvaležnost gre vsem, ki se v teh dneh trudijo za dostojen sprejem beguncev - prostovoljcem, pripadnikom policije in vojske. V nakaterih centrih dostojna oskrba poteka že od prvih prihodov. Žal pa so kljub pričakovanemu prihodu večjega števila ljudi bili številni po vstopu v Slovenijo prisiljeni dneve in tudi noči preživljati na prostem, nekateri več ur brez hrane in vode," nadaljujejo v svojem zapisu.

Amnesty International Slovenije poudarja, da je moralo v noči na minuli petek, ko je bila ob 2. uri zjutraj v Brežicah temperatura samo 4 stopinje Celzija, okoli 2000 beguncev moralo spati zunaj, na tleh. Še 1400 pa jih je preko polj v temi in v spremstvu policistov hodilo proti Brežicam. Medtem ko so ljudje spali zunaj, na tleh, je bilo po Sloveniji praznih več nastanitvenih centrov, namenjenih za sprejem beguncev, še opozarjajo v apelu in dodajajo da so v naslednjih dneh begunci noči na prostem preživljali tudi na poljih v Rigoncah.

"Za tako ravnanje Slovenije ni nobenega opravičila. Nihče ne sme biti prisiljen in prepuščen, da preživlja noč na prostem, zlasti še v tem mrazu. Pišite predsedniku vlade, naj čim prej ukrepa za human sprejem beguncev vzdolž slovenske meje," opozarjajo pri Amnesty International Slovenija in pozivajo državljane in državljanke, naj podpišejo apel, ki si ga lahko preberete in podpišete na tej povezavi.

Pismo predsedniku vlade Miru Cerarju spodaj objavljamo v celoti.

Spoštovani predsednik vlade Miro Cerar,

cenim trud vlade, policistov in prostovoljcev, ki je usmerjen v sprejem in obravnavo množice beguncev, ki v Slovenijo prihajajo v zadnjih dneh.

Vendar me skrbi, da je bilo več dni tisoče ljudi, med njimi tudi otroci in matere z dojenčki, prepuščenih, da noči preživljajo na prostem, ob tem ko so se temperature že približevale ničli. Za to, da so bili ljudje v teh nizkih temperaturah prisiljeni noči preživeti zunaj, tudi na poljih, in celo spati na golih tleh, ni opravičila.

Slovenija mora zagotoviti, da so ljudje ob vstopu takoj prepeljani v ustrezne prostore, ki so ogrevani, kjer je dovolj ustreznih sanitarij, kjer si lahko dostojno odpočijejo ter dobijo potrebno hrano, vodo in higienske potrebščine. Kjer je potrebno, je treba povečati kapacitete za sprejem in bivanje.

Vlado pozivam, naj nemudoma poskrbi za human sprejem vseh beguncev, zlasti naj takoj učinkovito ukrepa zato, da ranljivi ljudje ne bodo prisiljeni mrzlih dni in noči preživljati na prostem.

Hvala za hitro ukrepanje v tej izredno nujni situaciji.

Lepo pozdravljeni,

....

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.