IK, STA 

 |  Družba

Tina Maze, Anže Kopitar, NK Maribor in drugi priljubljeni športniki na družbenih omrežjih 

Nekdanja premierka Alenka Bratušek in zlata olimpijka Tina Maze, sprejem za reprezentanco na 22. zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju.

Nekdanja premierka Alenka Bratušek in zlata olimpijka Tina Maze (sprejem za reprezentanco na 22. zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju) 
© Borut Krajnc

Med slovenskimi športniki po številu sledilcev in všečkov na spletu vodita alpska smučarka in hokejist zvezdnik Anže Kopitar. Prva ima na Facebooku (FB) že več kot 437.000 všečkov, drugi pa ima na Twitterju (TW) okoli 163.000 sledilcev. Med športnimi kolektivi je na obeh omenjenih družbenih omrežjih na vrhu nogometni klub Maribor (FB: 140.900, TW: 21.600). Lestvico je sestavila revija Sporto Magazin.

Tini Maze na Facebooku po številu vščekov sledijo Goran Dragić, ki jih ima sicer skoraj polovico manj, tretji pa je Anže Kopitar (135.140). Med prvih pet se je od aprila letos prebil tudi Kevin Kampl, zato so za mesto zdrsnili Jakov Fak, Dejan Zavec, Saša Vujačić in Žan Košir. Med špotnimi kolektivi in organizacijami ima prej omenjeni NK Maribor precejšen naskok pred zasledovalci: Nogometno zvezo Slovenije (NZS), Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS), rokometnim klubom Celje, Unionom Olimpijo in košarkarsko zvezo (KZS).

Bolj tesno je na Twitterju, kjer Kopitarju sledita Goran Dragić (136.000 sledilcev) in Tina Maze (100.000), njima pa Saša Vujačić, Jaka Lakovič, Jani Brajkovič, Zoran Dragić, Boštjan Nachbar in Haris Vučkić. Podobno kot na Facebooku je tudi na Twitterju podobno razmerje zanimanja uporabnikov. NK Mariboru sledijo OKS, NZS, KZS in Unionu Olimpiji.

Revija Sporto Magazin je v oktobrski številki pripravila tudi pregled v širši regiji; tako na Facebooku kot Twitterju je najbolj obiskan in priljubljen prvi teniški igralec sveta Novak Đoković iz Srbije, med klubi oziroma zvezami sta na prvih mestih nogometni klub Crvena zvezda in Nogometna zveza Hrvaške.

V tujini med športniki kraljuje nogometaš Cristiano Ronaldo, ki ima na Twitterju 38,5 milijona sledilcev, na Facebooku pa dobrih 107 milijonov vščekov. Med športi je v svetu na družbenih omrežjih najbolj priljubljen nogomet, sledita mu košarka in tenis.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.