IZAK KOŠIR, STA

 |  Svet

Desnica zmaguje in se krepi tudi v Bolgariji, socialisti prvič brez županov 

Bojko Borisov, bolgarski predsednik vlade in nekdanji župan Sofije

Bojko Borisov, bolgarski predsednik vlade in nekdanji župan Sofije
© Wikimedia

Bolgarska vladajoča stranka Meščani za evropski razvoj Bolgarije (Gerb) desničarskega politika in premierja Bojka Borisova je na lokalnih volitvah konec tedna zabeležila prepričljivo zmago in tako še utrdila oblast v državi. Omenjena konzervativna stranka je osvojila 22 od 27 županskih položajev, med drugim v obeh največjih mestih, Sofiji in Plovdivu. Župan Sofije je bil med letoma 2005 in 2009 tudi Borisov, dokler ni pred šestimi leti prvič postal tudi predsednik vlade. Desnica je tako svoj položaj okrepila tudi v Bolgariji, kar je po vsej verjetnosti posledica populistične protibegunske retorike.

Po mnenju analitikov bo zmaga Gerba utrdila oblast te stranke pred predsedniškimi volitvami, ki so napovedane za prihodnje leto. Poraženci bolgarskih lokalnih volitev so opozicijski socialisti, ki jim prvič po koncu komunizma ni uspelo osvojiti niti enega županskega položaja v večjih mestih. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi na državnozborskih volitvah na Poljskem, kjer prav tako prvič po padcu komunizma v parlamentu ne bo nobene levičarske stranke, slavili pa so nacionalisti.

Nezadovoljni so tudi v liberalni stranki turške manjšine Gibanje za pravice in svoboščine, ki bo poslej imela le župana v mestu Kardzali na jugu Bolgarije. Ostala štiri županska mesta v večjih mestih bodo zasedli neodvisni kandidati in župani s podporo desno usmerjenega Reformističnega bloka, ki je del vladajoče koalicije, sestavljene iz štirih strank.

Številni politični komentatorji menijo, da je k zmagi stranke Gerba delno prispevalo trdo stališče Borisova glede begunske krize, po zaslugi katerega je Bolgarija ostala na robu t.i. balkanske poti, po kateri iz Turčije v zahodno in severno Evropo vsak dan pride na tisoče beguncev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.