DARJA KOCBEK

 |  Svet

Google in Amazon testirata brezpilotna letala za dostavo pošiljk 

Kitajsko brezpilotno letalo

Kitajsko brezpilotno letalo
© WikiCommons

Družbe Google, Amazon in Deutsche Post že razvijajo brezpilotna letala, s katerimi nameravajo v prihodnje dostavljati pošiljke. Družba Alphabet namerava za Google v ZDA začeti dostavljati pakete z brezpilotnimi letali že leta 2017, poroča Die Zeit. David Vos, ki je v Googlu pristojen za ta projekt, pravi, da se o vzpostavitvi delujočega sistema kontrol za brezpilotna letala v višini pod 150 metrov že pogovarjajo z Ameriško zvezno upravo za letalstvo (FAA) in drugimi vpletenimi.

Google je leta 2014 za izvedbo tega projekta kupil družbo Titan Aerospace, ki proizvaja brezpilotna letala s pogonom na sončno energijo. Za to družbo naj bi se zanimal tudi Facebook. Marca 2014 so iz podjetja Facebook sporočili, da bodo to tehnologijo razvili sami, kupili pa so tudi britansko družbo Ascenta, ki je specializirana za izdelavo brezpilotnih letal s pogonom na sončno energijo.

Po poročanju Guardiana namerava FAA objaviti pravila za uporabo brezpilotnih letal v komercialne namene v začetku prihodnjega leta. Po besedah Davida Vosa bo register brezpilotnih letal, ki ga namerava administracija predsednika Baracka Obame objaviti 20. decembra, prvi korak za vzpostavitev sistema za uporabo brezžičnih telekomunikacij in drugih tehnologij, vključno z aplikacijami za pametne telefone za identifikacijo brezpilotnih letal in njihovo upravljanje zunaj zračnega prostora, ki ga uporabljajo druga letala in zračna telesa.

Po poročanju Bloomberga se je podjetjem, ki razvijajo sistem za dostavo blaga z brezpilotnimi letali, v ZDA pridružil tudi Wal-Mart, največja trgovska družba na svetu. »Wal-Martov sistem za distribucijo bi lahko postal bolj učinkovit, bolje bi lahko stregli kupcem, služili javnemu interesu,« je družba navedla v prošnji zvezni upravi za letalstvo za odobritev testiranja na prostem. V stavbah, kjer ne potrebuje dovoljenja uprave FAA, Wal-Mart svoj sistem že testira, saj želi slediti tekmecu spletnemu trgovcu Amazonu.

V Avstraliji bodo brezpilotna letala predvidoma dostavljala pakete s težo do 2 kilograma že prihodnje leto, poroča Wired. Avstralska pošta se še pogaja z velikim spletnim trgovcem, ki naj bi ta posel opravljal. Ahmed Fahour, predsednik uprave Australia Post, pojasnjuje, da imajo pilotna letala, ki jih testirajo, rezervne motorje in sistem GPS. Tako paket lahko dostavijo kupcu neposredno v preddverje. Ta brezpilotna letala so po njegovem mnenju primeri sprememb, ki v prihodnjih letih čakajo pošto. Med te spremembe sodijo tudi 3D-tiskalniki, s katerimi bo pošta lahko za svoje stranke izdelovala enostavne stvari. Projekte za prihodnost Australia Post razvija skupaj z univerzo v Melbournu. Zanje je vzpostavila naložbeni sklad, v katerem naj bi znesek denarja narasel s sedanjih 20 na 100 milijonov dolarjev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.