IZAK KOŠIR, STA

 |  Svet

Muzej zavrnil osebne predmete Margaret Thatcher, zdaj jih bodo prodali na dražbi 

V Londonu bodo prihodnji mesec naprodaj nekateri osebni predmeti nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher, znane tudi kot »železna lady«. Med drugim se bodo na »razprodaji« znašle tudi njene znane torbice, obleke, pa tudi nakit, skupaj okoli 350 osebnih predmetov. Dražbo bo vodila avkcijska hiša Christie's.

Margaret Thatcher je na Downing Streetu preživela 11 let svojega življenja, znana pa je bila po svoji konzervativni politiki. V času njenega mandata so se ukinile številne delavske pravice, njen prihod na oblast pa je tudi oslabil nekdaj trdnejšo socialno državo.

Do dražbe je prišlo zaradi zanimivega razloga, saj je muzej Victoria & Albert njene osebne predmete namreč zavrnil. V muzeju so namreč mnenja, da bodo predmeti, ki pripadajo politični zgodovini Velike Britanije, precej primernejši za kakšno drugo zbirko, ki se bo osredotočala na njihovo »zgodovinsko in družbeno vrednost«.

Med dražjimi predmeti Thatcherjeve, ki bodo naprodaj, je po oceni dražbene hiše diamantno-smaragdna ogrlica francoske zlatarne Chaumet, ki ima ocenjeno vrednost med 168.000 in 252.000 evrov. Izkupiček si bosta razdelila njena otroka, Mark in Carol, ter vnuki.

Za kupce bo po ocenah poznavalcev iz avkcijske hiše zanimiva tudi skulptura orla, ki ji jo je podaril nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan.

Dražba, ki predstavlja unikatno možnost za zbiralce z vsega sveta, bo za 150 predmetov potekala 15. decembra, medtem ko bo 200 predmetov na voljo izključno prek spleta, in sicer v obdobju od 3. do 16. decembra.

Thatcherjeva je umrla 8. aprila leta 2013, na čelu britanske vlade pa je bila od leta 1979 do 1990. O njenem življenju so leta 2011 posneli tudi odmeven hollywoodski film z naslovom Železna lady (The Iron Lady), Meryl Streep je za upodobitev Thatcherjeve prejela celo nominacijo za oskarja. Recenzijo filma si lahko preberete tu.

Članek Po poteh Margaret Thatcher, ki ga je za Mladino napisala Urša Marn, pa najdete na tej povezavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.