IK, STA

 |  Družba

Nasa: Antarktika pridobiva več ledu, kot ga izgublja 

Jon, Paradise bay, Antarktika

Jon, Paradise bay, Antarktika
© Ingrid Pentek

Okrepljeno kopičenje snega na Antarktiki, ki se je začelo nekje pred 10.000 leti, trenutno tej celini dodaja več ledu, kot ga izginja z njenih vse tanjših ledenikov. Tako je pokazala nova raziskava ameriške vesoljske agencije Nasa. Druge raziskave so do zdaj sicer nakazale, da Antarktika na splošno led izgublja.

Glede na analizo Nase, ki temelji na satelitskih podatkih, je ledena plošča Antarktike v obdobju od leta 1992 do 2001 pridobila 112 milijard ton ledu neto na leto. Ta neto porast se je v obdobju med leti 2003 in 2008 upočasnil na 82 milijard ton ledu na leto.

Strokovnjak za ledenike pri Nasi in glavni avtor raziskave Jay Zwally je pojasnil, da njihova raziskava sicer potrjuje druge analize, ki nakazujejo na okrepljeno taljenje ledu na Antarktičnem polotoku in na določenih zunanjih predelih Zahodne Antarktike.

Po drugi strani pa Nasina raziskava daje drugačne rezultate za Vzhodno Antarktiko in notranjost Zahodne Antarktike, saj nakazuje na pridobitve ledu, ki presegajo izgube na drugih območjih.

Zwallyjeva ekipa je s pomočjo satelitov merila spremembe debeline ledene plošče preko sprememb v nadmorski višini predelov Antarktike. Na nekaterih območjih sneženje debeli plasti ledu, medtem ko se količine ledu ponekod zmanjšujejo. Ob tem je opozoril, da bi se lahko povečevanje količin ledu na Antarktiki ustavilo v nekaj desetletjih.

"Če se bodo izgube ledu na Antarktičnem polotoku in delih Zahodne Antarktike povečevale z enako intenzivnostjo, kot so se v zadnjih dveh desetletjih, bodo izgube dohitele dolgoročne pridobitve v Vzhodni Antarktiki v 20 ali 30 letih," je povedal Zwally. Dodal je, da verjetno ne bo zapadlo dovolj snega, da bi se pokrile te izgube.

O podnebnih spremembah in vplivih na človeka smo v Mladini pisali maja, o vse tesnejši povezavi med zadolženostjo in podnebnimi spremembami pa je pisala Darja Kocbek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.