IZAK KOŠIR, STA

 |  Družba

Epilog sage o pralnem stroju: Pretnarjeva dosegla svoje, Erjavec ga mora umakniti 

(Slika je simbolična.)

(Slika je simbolična.)
© eBay

Saga o pralnem stroju je očitno dobila epilog. Ponavadi se slovenski državljani v sosedskih sporih raje pravdamo okoli koščkov zemljišč, aktualni minister in nekdanja smučarka pa sta se zapičila v pralni stroj na hodniku. In zdaj je tudi višje sodišče dalo prav nekdanji alpski smučarki Špeli Pretnar, predsednik stranke Desus in zunanji minister Karl Erjavec pa mora zdaj svoj pralni stoj in tudi omaro umakniti iz predprostora, ki je v skupni uporabi obeh.

O razsodbi višjega sodišča v tožbi 42-letne Pretnarjeve proti 55-letnemu ministru Erjavcu. Špela Pretnar je za časnik Dnevnik povedala, da mora Erjavec pralni stroj (in za nameček tudi prav tako "motečo" omaro) po sklepu sodnikov višjega sodišča umakniti v osmih dneh, zoper takšno odločitev pa ni več nobene pritožbe.

Pretnarjeva je proti Erjavcu vložila tožbo zaradi motenja posesti. Erjavčevi naj bi omenjena "moteča faktorja" na skupni hodnik namestili brez njene privolitve in jih, kljub njeni prošnji, niso hoteli umakniti.

Pretnarjeva je soseda Erjavčevih v zgradbi v Stari Ljubljani. V njej je včasih stanovala Erjavčeva mama, ki je stanovanje razdelila na dva dela, enega je odstopila sinu, drugega hčerki, ki je svoj del prodala in je zdaj v lasti Pretnarjeve, navaja Dnevnik. V delu, ki ga ima v lasti Erjavec, bivata njegova hči Ines Erjavec, na katero je vpisana dosmrtna služnost, in njen partner Uroš Hočevar. Pred stanovanjema pa je hodnik oziroma sporni predprostor, v katerega sta soseda Pretnarjeve namestila za njo moteči pralni stroj in omaro.

Sodišče je pritrdilo Pretnarjevi, da zaradi pralnega stroja, ki stoji ravno nasproti njenih vhodnih vrat, težko dostopa do svojega bivališča, poleg tega stroj povzroča čezmeren hrup in vibriranje. Pretnarjevo je pri dostopu v stanovanje ovirala tudi omara, ki jo njeni sosedje uporabljajo za garderobo.

Na sodni razplet čaka še tožba, ki jo je proti Pretnarjevi vložil minister Erjavec zaradi vznemirjenja lastninske pravice. Erjavec namreč trdi, da gre pri hodniku za predsobo njegovega stanovanja, zato bi po njegovem mnenju Pretnarjeva morala narediti svoj novi vhod skozi notranji atrij hiše. Stanovanje je sicer v prvem nadstropju spomeniško zaščitene stavbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.