IZAK KOŠIR

 |  Kultura

Kako je peticija za zaustavitev Phila Collinsa na koncu ustavila samo sebe

Phil Collins: "In The Air Tonight"

Phil Collins must be stopped se je glasila spletna peticija, ki jo je podpisalo okoli 4.300 podpornikov. Cilj ni bil dosežen, saj niso zbrali želenih 5.000 podpisov, ki naj bi jih nato poslali Združenim narodom. Pravzaprav so podpise nehali zbirati še pred določenim rokom, kljub temu, da jim je (po objavi v številnih medijih) kazalo zelo dobro. Malo za šalo, malo za res je uporabnik z imenom Brian Pee skušal preprečiti glasbeniku Philu Collinsu, da se ponovno vrne na glasbeno sceno. Ta se je namreč že večkrat "predčasno" upokojil in tudi nazadnje ni držal svoje besede. Peticijo so spremljale besede, da je na svetu že dovolj trpljenja in je treba pevca ustaviti. Je težava res v Philu Collinsu? Ali je težava v medijih in javnosti, ki so novice tovrstnega kova jemljejo (pre)resno?

Collins ima (kakopak) po svetu tudi kup privržencev, saj je v svoji karieri po nekaterih ocenah prodal približno 150 milijonov plošč. In ti so se, seveda, odzvali tudi na omenjeno peticijo, ki so jo nekateri vzeli smrtno resno oziroma bili nad početjem Briana Peeja, katerega že priimek namiguje, da gre po vsej verjetnosti za šalo, ogorčeni. Pee je zato na stran peticije 8. novembra dopolnil s pojasnilom, da ne gre za resno peticijo in da gre za odkrito šalo, ki so jo, tako Pee, dojeli vsi, ki so peticijo tudi podpisali. Vse skupaj bi ostalo pri šali, če tega ne bi pograbili tudi mediji, za katere Pee pravi, da so morali imeti teden "zelo počasnih novic". 

"Dvomim, da se Phil Collins sploh ukvarja z mojim glasbenim okusom, kot tudi nisem verjel, da bo kogarkoli zmotilo moje početje, ki ni nikoli imelo resnih namenov. Šlo je za neumno šalo, nič drugega," ja v zapisu poudaril Brian Pee, ki je nato peticijo tudi zaprl.

Nekaj dni pred tem pa je objavil tudi, kakšne pogoje je poslal gospodu Collinsu, če bi se bil le-ta pripravljen poravnati. Med pogoji so bili, da mu sicer dovoljuje iti na turnejo, najeti stadione, prodajati vstopnice, pod nobenim pogojem pa ne sme peti, kot tudi ne sme njegovih pesmi peti nihče drug. Njegova glasba pravzaprav, tako Pee, ne sme biti nikoli izvajana.

Ali je ponudba o pogoditvi prišla do nekdanjega bobnarja skupine Genesis ni znano.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.