Neža Mlakar, STA

 |  Svet

Facebooku prepoved sledenja, ta napoveduje pritožbo

Belgijsko sodišče je družabnemu omrežju Facebook v ponedeljek dalo 48 ur časa, da preneha slediti uporabnikom interneta. Če tega podjetje ne bo storilo, bo kaznovano s po 250.000 evri dnevno. Facebook namreč nadzira osebne podatke uporabnikov in brez dovoljenja spremlja navade tudi tistih, ki niso uporabniki storitev oziroma člani družabnega medija. Facebook napoveduje, da se bo na odločitev belgijskega sodišča pritožil.

Belgijsko sodišče je odločilo, da Facebook ne sme spremljati uporabnikov interneta, ki niso vpisani na Facebook. Tožba podjetja je prišla s strani belgijske komisije za zasebnost. Facebook se pred tožbo zagovarja, da naj bi s pomočjo piškotkov sledili uporabnikom in drugim, ki so obiskali spletno stran zato, da bi jih zaščitil pred računalniškimi kriminalci ali napadi z virusi.

Po podatkih BBC-ja podjetje omenjene piškotke uporablja že pet let. Ti začnejo delovati, ko internetni uporabnik obišče družabno omrežje, četudi ni del njega. Gre za preproste datoteke, ki spremljajo uporabnikove obiske strani in o tem obveščajo podjetje. Spremljajo lahko številne aktivnosti uporabnika, kot na primer, kako dolgo je na strani ostal, kaj je kliknil in kakšne so njegove preference. Belgijsko sodišče poudarja, da je podjetje za takšno zbiranje podatkov dolžno pridobiti dovoljenje uporabnika. Tožba pa ni nobena novost, v Mladini smo o tem pisali že junija. Belgijski varuh zasebnosti je takrat Facebook zaradi neupoštevanja zakonodaje na področju zasebnosti tožil prvič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.