IZAK KOŠIR

 |  Družba

Ljubljana bo dobila javni sadovnjak 

© Wikimedia

Mestna občina Ljubljana (MOL) je na parcelah ob PST na Grbi uredila javni sadovnjak, odprt za meščane in obiskovalce mesta, v katerem bo sadje na razpolago od sredine poletja do pozne jeseni. Sadovnjak je sestavljen iz dveh delov. Na južnem bo nasad jablan, hrušk in starih vrst sliv, na severnem delu pa nasad vseh drugih drevesnih vrst, tudi takšnih, ki so pri nas spadajo med redkejše. "Oba dela bosta od urejenih poti ločena z vrsto okrasnih jablan. Na južnem delu bo posajenih 48 sadnih dreves jablan, 18 sadnih dreves hrušk in 6 sadnih dreves sliv, na severnem delu pa 36 sadnih dreves murve, nešplje, skorša, jerebike, kutine, kakija, asimine, oreha, kostanja, črnega bezga, šmarne hrušice in euodije," so zapisali na MOL in dodali, da bodo sadna drevesa močnejša kot v sodobnih sadnih nasadih, zato ne bodo potrebovala opore, bo pa moralo miniti nekaj let, da se bodo razvila do svoje "končne oblike in velikosti ter polno zarodila".

Na MOL zagotavljajo, da bo oskrba dreves naravi prijazna ter poudarjajo, da bo novo okolje hkrati prijetno tudi za "čebele in druge živali, ki se bodo tam počutile kot doma".

Ureditev javnega sadovnjaka je eden od ciljev, zastavljenih v programu varstva okolja za Mestno občino Ljubljana 2014 – 2020 ter del aktivnosti v okviru Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016. Prvih pet let bo zanj predvidoma skrbel Kmetijski inštitut, za košnjo pa Oddelek za varstvo okolja.

Ali bodo tam rasle tudi češplje, zaenkrat še ni znano. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.