IZAK KOŠIR, STA

 |  Politika

Cerar: "Ni vsak begunec ali migrant terorist" 

Miro Cerar, predsednik vlade RS

Miro Cerar, predsednik vlade RS
© Borut Krajnc

Premier Miro Cerar je danes v Državnem zboru (DZ) na redni seji odgovarjal na poslanska vprašanja. Med drugim je zatrdil, da Slovenija v državo ne pušča oboroženih ljudi. Po njegovem so takšne trditve "nezaslišano podcenjevanje policije in organov in pojasnil, da stopnja varnostne ogroženosti pri nas ta hip ni povečana". Glede očitkov o žici na meji pravi, da Slovenije niso zagradili in je tudi ne nameravajo, če to ne bo nujno. Premier Cerar je poudaril tudi, da ni vsak begunec ali migrant terorist.

Predsednik vlade je med drugim dejal, da Slovenija kot tranzitna država tok migrantov uspešno usmerja. Po njegovih besedah se je izkazala celo kot ena najbolj kompetentnih pri obvladovanju krize.

Izpostavil je tudi, da Slovenija v tej zgodbi ni sama, saj s strani mnogih držav EU dobiva pomoč v obliki policijskih enot in opreme. Prav tako so v rednem stiku z notranjimi ministrstvi držav na balkanski poti, z državami EU pa so v stiku tako na politični ravni, kot na ravni obveščanja.

Cerar se zaveda, da "zadeve niso nedolžne" in da so med migranti tudi ljudje, ki lahko pomenijo "varnostno tveganje". Je pa premier zagotovil, da vlada migrantski tok preko pristojnih služb vseskozi nadzira, tako v Sloveniji kot v drugih državah.

Vlada je bila po oceni premierja vseskozi pripravljena na migrantski val. "Krizo smo pričakali pripravljeni, ukrepe pa stopnjujemo glede na razvoj dogodkov," je povedal in napovedal, da bo Slovenija kot varnostno ozaveščena država z ukrepi tudi nadaljevala.

Na vprašanje, čemu služi bodeča žica ne meji s Hrvaško, je odgovoril, da gre za "začasne ovire, ki jih bodo z veseljem umaknili, ko bo migrantski problem ugasnil". Vnovič je poudaril, da je varnostna ograja na meji usmerjevalna ograja in da Slovenije niso zagradili in da je tudi ne nameravajo, če to ne bo skrajno nujno. Ob tem je opozoril na primer, če Avstrija zapre mejo in bi se v Sloveniji znašlo večje število beguncev.

Po njegovih besedah je naloga vseh nas, da smo humanitarni, da begunce usmerjamo nadzorovano, da preprečimo varnostna tveganja ter beguncem omogočimo, da lahko pri nas nekaj časa ostanejo.

Premier Cerar meni, da je Slovenija kot odgovorna članica EU in država, ki varuje schengensko mejo, dolžna preprečiti humanitarno katastrofo: "Ne moremo kar vzeti begunce, za katere ne moremo poskrbeti, da imajo hrano in da so na toplem." Po njegovem moramo dati tudi signal državam jugovzhodno od nas, da so tudi one dolžne nositi del bremena.

Sprememba zakona o obrambi, ki po mnenju zbirateljev podpisov za referendum (Radio Študent) dovoljuje vmešavanje vojske v civilne zadeve, pa je po besedah premiera samo možnost, ki jo morajo imeti pripravljeno, če bi se ta migrantska kriza stopnjevala. To ni vojno delovanje, to je eden od stopnjevalnih ukrepov, ki jih ima vlada pripravljenih še veliko, je pojasnil in izrazil upanje, da nobenega od teh ne bo treba uporabiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.