Neža Mlakar

 |  Družba

Tomaž Lavrič postal ime tedna

© Borut Peterlin

Naš stripar, ilustrator in karikaturist Tomaž Lavrič je postal ime tedna na Valu 202. Oče legendarne Diareje »bralce Mladine zabava že od leta 1988 in je vir navdiha številnim ustvarjalcem stripov, risank, filma in gledaliških predstav, razstavo njegovih del pa je pripravila tudi Moderna galerija v Ljubljani,« so zapisali.

O Tomažu Lavriču, »številki ena slovenskega stripa«, je v aktualni številki Mladine pisala Vanja Pirc: »Že ošvrk po enem samem izvodu Mladine priča, da je eden Mladininih najbolj nepogrešljivih, prepoznavnih in priznanih sodelavcev. Eden tistih izjemnih avtorjev, zaradi katerih smo mnogi kot mulci sploh začeli listati po Mladini in jo potem tudi brati, in ki so, ne da bi se tega zavedali, pomembno zaznamovali tudi marsikatero karierno pot. Kup domačih oblikovalcev in ilustratorjev, ki sem jih v zadnjih letih intervjuvala, mi je kot enega od svojih ključnih mladostnih vzornikov izpostavilo prav njega. Danes, ko so sami v podobnih poklicih, ga še bolj cenijo. A tega mu raje ne povejmo, ker se ob takih komplimentih, čeprav mu verjetno tudi godijo, menda počuti že malo starega.«

Nedavno je Lavrič za izjemen prispevek na področju slovenske ilustracije prejel medaljo za zasluge.

Vabljeni ste tudi na razstavo njegovih del Čarobno ime stripa v Galeriji Cankarjevega doma, ki z današnjim dnem odpira svoja vrata.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.