Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Na Hrvaškem nadaljujejo pogajanja o novi vladi

Hrvaška stranka Most neodvisnih seznamov bo danes in v četrtek nadaljevala pogajanja s predstavniki največjih hrvaških strank HDZ in SDP o oblikovanju parlamentarne večine in nove hrvaške vlade. Poslanci Mosta so imeli konec preteklega tedna srečanje na Plitvicah, po katerem so dejali, da si prizadevajo za »reformno vlado«.

Kot smo poročali v Mladini, so volivci na hrvaških parlamentarnih volitvah pretekli teden Mostu neodvisnih seznamov zaupali 19 poslanskih mandatov, ki so sedaj odločilni pri sestavi nove hrvaške vlade. V Mostu so že takrat napovedali, da se bodo pogajali z vsemi, ki bodo pristali na njihove zahteve glede korenitih reform javne uprave, pravosodja, davčne in monetarne politike

Župan Omiša in predstavnik Mosta Ivan Kovačić je po srečanju na Plitvicah dejal, da ne vztrajajo pri vladi nacionalne enotnosti, temveč pri reformni vladi, v kateri želijo videti tako HDZ kot SDP. Napovedal je, da bodo »pravi pogovori« s predstavniki HDZ in SDP potekali v prihodnjih dneh. Predsednik Mosta Božo Petrov pa je pojasnil, da bodo pogajanja nadaljevali v torek, torej danes, ter v četrtek. V sredo, na obletnico vukovarske tragedije, naj jih ne bi bilo. Na dnevnem redu pogovorov bodo številne reforme, ki jih predlaga Most.

V Mostu obljubljajo, da bodo o vseh pogovorih s HDZ in SDP javnost pravočasno obvestili, z namenom, da bi preprečili morebitne manipulacije z informacijami, ki se jih po njihovih ocenah poslužujejo tako v HDZ kot v SDP.

HDZ je volitvah dobila 59 poslanskih mandatov, kar pa ne velja za velik uspeh, predvsem zaradi razočaranja velikega števila volivcev nad politiko dosedanje levosredinske vlade, ki jo vodi SDP. Hrvaški mediji objavljajo vse več izjav neimenovanih članov HDZ, ki zahtevajo odgovornost vrha stranke zaradi volilnih izidov, ki niso pripeljali do saborske večine in oblikovanja desne vlade Domoljubne koalicije.

Predsednik Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor pa je prejšnji teden izjavil, da njihova Domoljubna koalicija v pogovorih z Mostom ne bo vztrajala, da bo predsednik HDZ tudi mandatar nove vlade. Levosredinska koalicija Hrvaška raste vztraja pri tem, da Milanović nadaljuje premiersko delo. Na volitvah so dobili 56 poslanskih mandatov, a naj bi si medtem zagotovili podporo treh poslancev Istrske demokratske skupščine (IDS). K temu, da Milanović ostane na premierskem položaju, pa se nagiba tudi večina od osmih poslancev nacionalnih manjšin.

Bližji levosredinski opciji je tudi Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB). Podporo novi vladi pa je ne glede to, kdo je bo sestavil, napovedala tudi stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti (BM365), ki ima tako kot HDSSB dva poslanska mandata. SDP lahko tako računa z največ 70 poslanskimi mandati podpore, kar pa je še vedno premalo za večino v 151-članskem saboru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.