IZAK KOŠIR, STA

 |  Svet

Generalni sekretar ZN prvič po 20 letih na uradni obisk v Severno Korejo 

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki Moon bo ta teden obiskal Severno Korejo in se po vsej verjetnosti tudi sestal s tamkajšnjim voditeljem Kim Jong Unom. Tako poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Če bo do srečanja dejansko prišlo, bo to prvi obisk generalnega sekretarja ZN v Severni Koreji po več kot 20 letih. Ban bo hkrati (če bo dejansko obiskal Pjongjang) tudi prvi mednarodni voditelj, ki se bo srečal s Kim Jong Unom, odkar je slednji pred skoraj štirimi leti prevzel oblast v tej državi.

Yonhap, ki se sklicuje na neimenovani visoki vir pri ZN, piše, da bo Ban Pjongang obiskal uradno. Kdaj točno naj bi do obiska prišlo, južnokorejska tiskovna agencija ne navaja, na sedežu ZN v New Yorku pa teh poročil niso želeli komentirati.

Ban, po rodu južnokorejec, bo (če bo do obiska prišlo) tako prvi vodja svetovne organizacije v Severni Koreji po Kurtu Waldheimu, ki je bil na severu Korejskega polotoka leta 1979, in Butrosu Butrosu Galiju, ki ga je obiskal leta 1993.

Sicer pa bi bil Banov obisk pomemben znak diplomatskega odpiranja Pjongjanga. Kim Jong Un od prevzema oblasti leta 2011 še ni sprejel niti enega državnega voditelja, prav tako pa še ni potoval zunaj domovine.

Kim Jong Un je v Pjongjangu sprejel več visokih kitajskih predstavnikov, a najbolj vidna osebnost, ki se je v zadnjih štirih letih srečala z njim, je bil nekdanji ameriški košarkarski zvezdnik Dennis Rodman.

Ban je obisk v Severni Koreji načrtoval že maja, ko ga je Pjongjang povabil na ogled industrijskega mejnega območja Kaesong, ki ga skupaj upravljata Severna in Južna Koreja. Obisk je nato v zadnjih minuti odpadel, saj je Pjongjang preklical povabilo, ker je Ban kritiziral severnokorejski raketni poizkus.

V Severni Koreji je avgusta nastopila tudi slovenska glasbena zasedba Laibach, tam pa je razstavljal tudi slovenski 3D-fotograf Matjaž Tančič, kar kaže na to, da se sicer zaprta komunistična država, odpira, vsaj na področju umetnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.