Anže Lebinger

 |  Svet

Charlie Hebdo: »Imamo šampanjec!«

© Tomaž Lavrič

Satirična revija Charlie Hebdo, ki je v januarskem napadu na uredništvo izgubila 11 članov, se je na svojstven način odzvala na nedavni napad v Parizu. Na naslovnici najnovejše izdaje so zapisali: »Oni imajo orožje. Lahko se j*****, mi imamo šampanjec!« Ozračje po nedavnem napadu, v katerem je umrlo 129 ljudi, ranjenih pa je bilo okoli 220 ljudi, spominja na stanje napetosti, ki je sledilo januarskemu napadu na revijo. Predsednik François Hollande je podaljšal izredno stanje na naslednje tri mesece in obljubil vojno skrajni sunitski skupini Islamska država (IS).

Pred tem pa se je na dogajanje v Parizu že odzval 44-letni Joann Sfar, karikaturist revije Charlie Hebdo, ki je na omrežju Instagram objavil serijo slik, s pomočjo katerih je izrazil svojo jezo in žalost. V enem izmed sporočil je zapisal »hvala celemu svetu, hvala za vaše molitve, toda ne potrebujemo več religije! Naše upanje gre glasbi! Poljubljanju! Življenju! Šampanjcu in veselju! Bistvo Pariza je življenje«!

Med drugim je zapisal, »da je Francija stara država, v kateri so ljubimci svobodni, v glavnem mestu Pariza pa ljubijo glasbo, opitost in ples. Ob tem poudarja, da poskušajo t. i. ljubitelji smrti že od nekdaj doseči, da bi izgubili stik z dobrim življenjem, kar pa jim ni uspelo, saj so tisti, ki ljubijo in ljubijo življenje, na koncu vedno poplačani«. Zaključuje z motom Pariza, ki se glasi »fluctuat nec mergitur« oziroma v prevodu: »Udarjajo ga valovi, toda ne potopi se«.

Misli in karikature Joanna Sfarja si lahko ogledate na njegovem Instagram profilu.

O najhujših terorističnih napadih v zgodovini Francije smo poročali na Mladini. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.