IZAK KOŠIR, STA

 |  Politika

FDV začel postopek odvzema naziva Karmen Erjavec

Karmen Erjavec

Karmen Erjavec
© Mediaspeed

Fakulteta za družbene vede (FDV) je po sklepu Univerze v Ljubljani v primeru Karmen Erjavec začela postopek odvzema naziva redne profesorice. Nekdanja predavateljica in predstojnica katedre za novinarstvo na FDV naj bi potvarjala znanstvena dela, oceno o tem pa bodo pripravili trije poročevalci, piše Večer. FDV je začel postopek, kot to določajo določila zakona o visokem šolstvu in statuta univerze. Postopek se je sicer začel po sklepu senata univerze, ki je FDV naložil, da izpelje vse nadaljnje procedure.

"Fakulteta za družbene vede bo pri izvajanju sklepa dosledno upoštevala določbe postopka za izvolitev v naziv, kot je to predvideno s prej navedenimi akti. Fakulteta bo imenovala tri poročevalce in jim določila rok za izdelavo ocen, pri čemer rok ne sme biti daljši od treh mesecev," so za Večer pojasnili na FDV. Po prejetju ocen poročevalcev bodo ugotovitve poslali habilitacijski komisiji ljubljanske univerze, ki bo nato odločala o predlogu za odvzem naziva in odločitev posredovala senatu univerze.

Na univerzi so za časnik pojasnili tudi, da bo postopek končan v najkrajšem možnem času in da ima Erjavčeva ima v postopku vse možnosti sodelovanja. To nalagajo določila statuta in zakona o splošnem upravnem postopku ter sodna praksa na področju izvolitev v nazive.

Zdaj že nekdanjo predstojnico katedre za novinarstvo in redno profesorico na FDV Karmen Erjavec so v začetku leta osumili potvorbe znanstvenih del. Erjavčeva je januarja za STA priznala, da je storila določene napake, ki jih obžaluje, fakulteto pa zaprosila za sporazumno prekinitev delovnega razmerja.

O akademskih absurdih je v Mladini pisal Klemen Košak. O tem, kaj zaradi obsedenosti z merjenjem kakovosti počnejo znanstveniki, si lahko preberete na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.