IZAK KOŠIR

 |  Kultura

Makarovič, Potočnjak, Novak, Šarotar: "Dogodki tistega strašnega petka so nas vse prehiteli"

Boris A. Novak, Svetlana Makarovič, Dušan Šarotar in Draga Potočnjak

Boris A. Novak, Svetlana Makarovič, Dušan Šarotar in Draga Potočnjak
© Gašper Lešnik

V petek, 13. novembra, so se pisateljici Svetlana Makarovič in Draga Potočnjak ter pisatelja Boris A. Novak in Dušan Šarotar, javno odzvali in izrazili svoje ogorčenje nad postavitvijo bodeče žice ob t. i. zeleni meji ter posledično opozorili na nepredvidljive posledice, ki jih lahko takšna ograja izzove, tako simbolno kot tudi realno. A ker istega dne niso pričakovali terorističnih napadov v Parizu, zdaj pravijo, da je čas za pesem, saj se je svet dokončno slekel, "nag je, v ognju in dimu, ves prozaičen". Z branjem pesmi bodo pričeli jutri, 20. novembra, ob 11.55 uri v prostorih Društva slovenskih pisateljev.

"Dogodki tistega strašnega petka so nas vse prehiteli, še istega dne pozno zvečer smo bili priča vesti o strašnem in brutalnem terorističnem napadu v središču Pariza.

Zainteresirano javnost oziroma pesnike, pesnice, pisatelje in pisateljice vabijo na odprta pesniška in pisateljska branja ter posredovanje vaših kratkih izjav in misli ob dogodkih, ki "korenito pretresajo dom in svet". Naprošajo pa, da svojo udeležbo na branju sporočite danes do 15. ure.

Pretekli petek je Boris A. Novak je povedal, da je potrebno sestaviti široko fronto, ki zajema tako vernike kot tudi ateiste, in da je retorika vladne levice nesprejemljiva, saj je "Evropa tukaj zdaj in odvisna od vseh nas". Svetlana Makarovič je med drugim poudarila, da je otrok zgolj otrok, ne glede na versko ali katerokoli drugo pripadnost, Draga Potočnjak, da bi moral vsak Slovenec vsaj enkrat v begunski center, Dušan Šarotar pa, da so metafore danes namesto pesnikov začeli tvoriti tisti, ki bi morali biti glas razuma. Poročilo z dogodka si lahko prebete na tej povezavi


"Ko si zaljubljen, so vse pesmi ljubezenske,

ko si v vojni, so vse pesmi o smrti.”

Dušan Šarotar

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.