Anže Lebinger

 |  Svet

Japonske nosečnice diskriminirane na delovnem mestu

Skoraj polovica japonskih delavk, ki delajo po pogodbi za krajši delovni čas, doživi diskriminacijo na delovnem mestu, če zanosijo, kažejo izsledki vladne raziskave. Dokazi, ki potrjujejo razširjenost diskriminacije, so slaba novica za premierja Shinza Abeja, ki želi s povečanjem števila žensk na delovnih mestih oživiti tretjo največjo gospodarsko silo. Zaskrbljenost nad prisotnostjo diskriminacije materinstva je pripomoglo k temu, da je ministrstvo za delo, zdravje in socialne zadeve izvedlo prvo raziskavo o odnosu do žensk, ki zanosijo ali si vzamejo čas za otroke.

Rezultati so pokazali, da kar 48,7 odstotka žensk v takšnih primerih doživlja šikaniranje, poroča The Guardian. Matere in nosečnice so nepravično degradirane, deležne verbalnih napadov, obravnavane nepošteno in celo izgubljajo službe. Anketa, ki je zajemala 3500 žensk starih od 24 do 44, je pokazala, da je celo med polno zaposlenimi 21,8 odstotka takšnih, ki so bile deležne podobne obravnave.

Povečanje števila pritožb gre deloma pripisati tudi povišanju števila Japonk, ki ostanejo na delovnem mestu, zatem ko so postale matere. Leta 2010 je bilo mater s prvorojenim otrokom, ki so ostale na delovnem mestu, 46 odstotkov. Leta 2001 je bilo teh 32 odstotkov. Število pritožb v povezavi z nadlegovanjem zaradi materinstva se je v zadnjih šestih letih povišalo za 18 odstotkov.

Vpleteni opozarjajo, da tovrstno nadlegovanje zastrašuje ženske na kratkoročnih pogodbah, ki se bojijo, da bodo v primeru koriščenja porodniške ob službo.

Premier Shinzo Abe želi povečati delež žensk na delovnih mestih, s čimer bi lahko obudil domače gospodarstvo, ob tem pa se mora spopasti tudi z dejstvom, da Japonske ženske v povprečju zaslužijo zgolj 70 odstotkov plače moških za isto delo. Premier se je zavezal, da bo povečal število vrtcov in jasli, kar bi Japonkam olajšalo vračanje v službo.

Japonska je sicer zelo nizko na mednarodnih primerjalnih lestvicah, ki razkrivajo stopnjo spolne (ne)enakosti. Na strani Svetovnega ekonomskega foruma je Japonska v letu 2014 zasedla 104. mesto izmed 142 držav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.