Damjana Kolar

 |  Kultura

Zadnji koncert Bratka Bibiča & The Madleys

Ob 20. letnici delovanja se je ustanovitelj, avtor glasbe in harmonikar Bratko Bibič odločil, da bo sklenil dolgo in plodno mednarodno in domačo pot zasedbe The Madleys s poslovilnim koncertom, ki bo 24. novembra ob 20.00 v Klubu Cankarjevega doma. Na koncertu bodo nastopili stalni člani zasedbe, ki se je v dvajsetih letih postopoma spreminjala ter gostujoči glasbeniki, ki so sodelovali v razširjenih zasedbah, povezanih s posebnimi koncertnimi in multimedijskimi projekti.

Zasedba izvaja koncertni program avtorske glasbe harmonikarja in skladatelja Bratka Bibiča z zanj značilno (z)mešanico izmišljene urbane in ruralne ljudske ter popularne glasbe, ki se povezuje s sodobno komorno glasbo, jazzom, rockom in improvizacijo. Tej (z)mešanici, v kateri ne manjka humorja, Bibič s svojimi soigralci dodaja močno začimbo instrumentalnih in vokalnih dialogov s posnetki govornih, glasbenih in zvočnih fragmentov iz fonografske zakladnice vaudevilla in dadistične ter futuristične "zvočne poezije."

Bratko Bibič, mednarodno uveljavljen slovenski harmonikar, rock glasbenik, avtor filmske glasbe, je že od leta 1973 dalje aktiven kot avtor-komponist in izvajalec-interpret glasbe v različnih domačih in mednarodnih zasedbah ter v solističnih projektih. Je eden od prvih avtorjev in izvajalcev v Evropi, ki je harmoniko kot instrument "emancipiral iz polja množično industrijskih in domačijskih stereotipov." Samorastnik na harmoniki je začel ustvarjati že v drugi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja v avantgardni zasedbi Begnagrad, ki velja za eno od pionirskih skupin pri nastajanju svetovne glasbe.

Nato se je posvetil solistični karieri, ustanovil The Madleys, bil stalni član mednarodne eksperimentalne zasedbe Nimal in mednarodnega harmonikarskega kvinteta Accordion Tribe. V različnih zasedbah je veliko koncertiral po Evropi in sodeloval s priznanimi glasbeniki, kot so čelist Tom Cora, bobnar Pippin Barnett in kitarist Momo Rossel ter harmonikarji Guy Klucevsek, Maria Kalaniemi, Lars Holmer in Otto Lechner. Od leta 1999 do 2005 je v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim arhivom produciral filmsko-glasbeni projekt Na domačem vrtu, s katerim je kreativno interpretiral slovensko zgodovino skozi zgodovino (nemega in zvočnega) filma.

Na tokratnem koncertu bo nastopila zasedba, ki jo sestavljajo: Matjaž Sekne, (el. violina, viola, vokal), Vasko Atanasovski (sopranski, altovski, baritonski saksofon, prečna flavta, vokal), Urban Turjak (pozavna), Boštjan Gombač (klarinet, piščali, različna zvočila, vokal), Marjan Stanič (bobni, tolkala), Aleš Rendla (bobni, tolkala), Nino de Gleria (kontrabas), Sašo Vollmaier (klavir, vokal). Gosti: Irena Tomažin (vokal), Tibor Kerekeš (trobenta), Godalni kvartet Godalika: Jelena Ždrale (violina), Klemen Bračko (violina), Matjaž Sekne (viola), Grega Marinko (violončelo).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.