Anže Lebinger, STA

 |  Družba

Hilda Tovšak v zadevi Hypo priznala krivdo

© Borut Krajnc

Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak je s tožilstvom v zadevi Hypo sklenila dogovor in priznala krivdo za očitani kaznivi dejanji pomoči pri zlorabi položaja in pranje denarja. S tožilstvom je v zameno za priznanje sklenila dogovor o letu in pol pogojne zaporne kazni s poskusno dobo petih let, je danes pojasnil tožilec Stanislav Pintar. Poleg Tovšakove, ki bo, kot je na ljubljanskem okrožnem sodišču dodal Pintar, v nadaljevanju sojenja sodelovala kot priča, so v tej zadevi obtoženi tudi nekdanji vodilni v slovenski podružnici avstrijske banke. Tovšakova je na sodišču dejala, da so se pogajanja o priznanju krivde začela na njeno pobudo, sama pa se pri poslu ni okoristila. Obtoženi naj bi s kaznivimi dejanji sicer pridobili več milijonov evrov premoženjske koristi pri prodaji projektne družbe Gino.

Za nekdanje vodilne v Hypu – Božidarja Špana, Antona Romiha, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka – so že sklicani predobravnavni naroki. Če ne bodo priznali krivde, se bodo morali na sodišču zagovarjati zaradi obtožb o zlorabi položaja in pranja denarja, saj naj bi dobiček iz nepremičninskih poslov preusmerjali na zasebne račune. V obravnavani zadevi gre za plačilo Vegrada za projektno družbo Gino, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v Liechtensteinu, Luksemburgu in na Deviških otokih, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Kot so poročali mediji ob kriminalističnih preiskavah leta 2012, je Vegrad s panamskim podjetjem Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 izpeljal 22 milijonov evrov vreden nepremičninski posel, s tem denarjem pa kupil 80-odstotni delež v podjetju Gina, ki je imelo v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani. Ta so bila predvidena za kompleks študentskih domov, ki pa ga Vegrad zaradi finančnih težav pri projektu Celovški dvori nikoli ni začel graditi.

Panamsko podjetje je delež v Gini pridobilo le mesec dni prej, zanj pa je prejšnjemu lastniku, podjetju Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je bilo v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštel le 5,5 milijona evrov. Vegrad je tako za delež v Gini plačal štirikrat več od cene, po kateri ga je prej kupil njegov prodajalec. Panamsko podjetje Enjuan Managament Corporation pa je v mesecu dni z dvema posloma ustvarilo 16,5 milijona evrov dobička.

Medtem ko bo to prvo sojenje nekdanjim vodilnim v slovenski podružnici Hypa, pa to ne velja za Tovšakovo, ki je od maja 2013 v zaporu na Igu. Skupaj ji je bila doslej v več zadevah dosojena enotna kazen osem let zapora. O številnih sojenjih Hildi Tovšak je v Mladini pisal Peter Petrovčič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.