Neža Mlakar, STA

 |  Svet

Italijanska mafija bo ščitila New York pred napadi Islamske države

Sin pokojnega newyorškega mafijca s slavnim priimkom, Giovanni Gambino, je teroriste Islamske države v imenu vseh sicilijanskih mafijcev v New Yorku opozoril pred napadi v New Yorku. Če to storijo, bodo v vojni z mafijo, ki je po njegovem mnenju zaradi boljšega poznavanja ulice učinkovitejša od policije. Dejal je, da se je z vzponom globalnega terorizma mafiji ponudila priložnost, da zaščiti New York in pokaže svojo dobro stran.

»Policija pogosto reagira prepozno ali pa ji zaradi pomanjkanja človeških virov spodleti pri uvidu celotne slike tega, kar se dogaja,« je po podatkih Reutersa dejal Giovanni Gambino, daljni sorodnik Carla Gambina, po katerem je poimenovana ena od petih glavnih mafijskih družin New Yorka. »Mafija ima v javnosti negativen ugled, a v veliki meri nezasluženo. Kot pri vsem v življenju, tudi v mafiji obstajajo dobre, slabe in grde strani. Vzpon globalnega terorizma pa ji daje priložnost, da pokaže svojo dobro stran,« poudarja. »Svet danes je nevaren, a prebivalci New Yorka se s sicilijanskimi povezavami lahko počutijo varne. Vedno poskrbimo, da so naši prijatelji in družine zaščiteni pred ekstremisti in teroristi, posebej pred brutalnimi, psihopatskimi organizacijami, kot je Islamska država.«

Sicilijanska mafija je sicer že varovala New York v času druge svetovne vojne, ko so njeni vojaki pazili na pristanišča in iskali nacistične ali fašistične saboterje. Nekdanji šef vseh šefov ameriške mafije Charlie Lucky Luciano je pred ameriško-britansko ofenzivo na Sicilijo pod nemško okupacijo povezal zaveznike z lokalnimi mafijci, ki so invazijskim silam priskrbeli obveščevalne informacije s terena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.