IK, STA

 |  Politika

Hrvaško ustavno sodišče zahteva Sanaderjevo izpustitev

Hrvaško ustavno sodišče je sporočilo, da morajo nekdanjega hrvaškega premierja in predsednika HDZ Iva Sanaderja izpustiti iz zapora najpozneje do 30. novembra, če pristojno sodišče do takrat ne bo imelo zadostnih razlogov za njegov pripor. Po mnenju ustavnih sodnikov je vrhovno sodišče konec septembra Sanaderju pripor podaljšalo nezakonito. Takrat je namreč razveljavilo prvostopenjsko sodbo v korupcijskem primeru Fimi media. Prvoobtoženemu Sanaderju, ki je bil obsojen na devet let zapora, pa podaljšalo pripor in določilo, da lahko ob plačilu 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov) varščine zapusti zapor.

Čeprav so Sanaderjevi odvetniki zbrali nepremičnine v vrednosti varščine, je sodišče nato večkrat zavrnilo predlog zaradi neustrezne dokumentacije. Ustavno sodišče pa je 24. novembra na svoji spletni strani objavilo, da je vrhovno sodišče s podaljšanjem pripora kršilo Sanaderjevo pravico do prostosti in s tem pozitivno odgovorili na pritožbo Sanaderjevih odvetnikov. Po njihovi oceni razlogi, ki jih navaja vrhovno sodišče, niso zadostni niti relevantni, da bi upravičili trditve o nevarnosti morebitnega Sanaderja pobega.

Ustavno sodišče navaja, da lahko Sanader ostane v priporu najdlje do 30. novembra opolnoči, če pristojno sodišče ne bo sprejelo nove odločitve o podaljšanju pripora, ki bo utemeljena na zadostnih in relevantnih razlogih, ali pa nove odločitve, ki bo določala varnostne ukrepe za njegovo navzočnost v nadaljevanju postopka, ne da bi Sanaderju hkrati odvzeli prostost.

Sanader je v zagrebškem priporu od novembra 2012, ko je bil obsojen na osem let in pol zapora v primerih Hypo in Ina-Mol zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Tudi to sodbo, ki je postala pravnomočna, so razveljavili zaradi kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu. Nekoč najmočnejši politik na Hrvaškem je bil sicer včeraj na sodišču v korupcijskem primeru Planinska. Na obravnavi so pričali tudi nekdanji ministri v njegovi vladi Ivan Šuker, Gordan Jandroković in Božo Biškupić.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.