Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Kakšna bo nova hrvaška vlada?

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je prejela končne uradne izide parlamentarnih volitev, ki so potekale 8. novembra. V naslednjih dneh bo začela posvetovanja s predsedniki parlamentarnih strank o mandatarju za sestavo nove hrvaške vlade. Po parlamentarnih volitvah je bilo takoj jasno, da tako relativna zmagovalka parlamentarnih volitev desna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ, ki je dobila 59 poslanskih mandatov, kot tudi levosredinska koalicija Hrvaška raste s 56 mandati, ne bosta mogli oblikovati vlade brez stranke Most neodvisnih list, ki je dobila 19 mandatov.

Po večdnevnih pogovorih med Mostom in HDZ oziroma SDP je zaenkrat jasno zgolj to, da velike koalicije treh političnih opcij ne bo. Pokazale so se tudi slabosti Mosta kot politično zelo heterogene tvorbe s pomanjkanjem izkušenj v visoki politiki. Znotraj Mosta je namreč nastala nova politična stranka Hrid, v kateri so trije poslanci, ki so dobili saborske mandate kot poslanci Mosta. Med njimi je tudi Drago Prgomet, ki so ga po volitvah izključili iz Mosta, ker se je na lastno pest srečal s premierjem Zoranom Milanovićem.

Največja hrvaška politična stranka HDZ potrebuje za večino v saboru, ki bo podprla njeno vlado, najmanj 18 poslancev Mosta. Glede na razvoj dogodkov bo to precej težka naloga. SDP si je po drugi strani medtem že zagotovila podporo več manjših parlamentarnih strank, kot tudi osem poslancev narodnih manjšin in bo za oblikovanje vlade potrebovala polovico poslancev Mosta.

Proces oblikovanja nove hrvaške vlade bi lahko trajal več mesecev. Če ne bo uspešen do februarja 2016, so možne tudi izredne parlamentarne volitve. Vse več hrvaških političnih komentatorjev ocenjuje, da so ravno izredne parlamentarne volitve najverjetnejši scenarij, čeprav je vprašljivo, ali bodo bistveno spremenile obstoječi odnos političnih moči med strankami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.