Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Grčiji odobreni dve milijardi evrov

Evropski reševalni mehanizem ESM je odobril izplačilo novega finančnega obroka za Grčijo v vrednosti dveh milijard evrov, potem ko so institucije upnikov ocenile, da država izpolnjuje pogoje za ta korak. Pogoje za preostalo milijardo iz prve tranše pa naj bi Grčija izpolnila do sredine decembra. Ti dve milijardi evrov bo Grčija porabila za odplačilo dolgov in za projekte, ki so sofinancirani s sredstvi iz strukturnih skladov EU. Danes odobreni milijardi predstavljata drugo izplačilo v okviru prve tranše, ki so jo posojilodajalci odobrili avgusta. Upniki so Grčiji v prvi tranši iz 86-milijardnega programa pomoči namenili 26 milijard evrov. 

Deset milijard evrov je šlo na poseben račun pri evropskem reševalnem skladu ESM za ukrepe za stabilizacijo bank, 13 milijard pa so Atene dobile takoj. Grčija je ob izpolnitvi meril za dve milijardi evrov pomoči izpolnila tudi pogoje za začetek procesa dokapitalizacije bank, torej za možnost uporabe omenjenih desetih milijard na posebnem računu pri ESM.

Uporabo tega denarja bo morala najprej za vsak primer posebej odobriti Evropska komisija, ki bo preverila spoštovanje pravil o državnih pomočeh, nato pa še upravni odbor ESM. V celotnem 86-milijardnem programu je sicer za dokapitalizacijo bank predvidenih 25 milijard evrov, ki naj bi jih Grčija poplačala iz privatizacijskega sklada.

Po oceni Evropske centralne banke (ECB) štiri glavne grške banke po neugodnem scenariju potrebujejo približno 14,4 milijarde evrov.

Šef ESM Klaus Regling je ocenil, da Grčija ne bo potrebovala vseh desetih milijard, ki so že rezervirane na posebnem računu ESM, in da sploh ne bo potrebovala preostalih 15 milijard, predvidenih za dokapitalizacijo bank.

Tretji program pomoči Grčiji, o katerem smo pisali na Mladini, bo tako po njegovih besedah na koncu lažji od predvidenih 86 milijard evrov, je Regling danes potrdil ocene analitikov, da bo pomoč za Grčijo na koncu občutno manjša, kot se je sprva načrtovalo.

Prvi pregled izvajanja programa pomoči za Grčijo bo zagotovo potekal tudi še v začetku prihodnjega leta, je še ocenil Dijsselbloem. Uspešen prvi pregled je pogoj za razpravo o vprašanju lajšanja grškega dolga, ki se pričakuje januarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.