IZAK KOŠIR

 |  Politika

Peticija proti plačevanju za informacije javnega značaja

© Pixabay

Na spletu se je pojavila peticija, ki poziva, naj se ne spreminja 34. člen Zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Ta namreč omogoča brezplačen vpogled v informacije javnega značaja, za posredovanje prepisa, fotokopije ali elektronskega zapisa, za zahtevane informacije pa je načeloma dovoljeno zaračunati zgolj materialne stroške. Stroškov dela posredovanja zaradi tega zavezanci ne smejo zaračunavati. Predlog spremembe 34. člena ne odpravlja trenutno nezakonitega zaračunavanja stroškov, temveč ga celo legalizira in nadalje omogoča. Transparency International Slovenia (TIS) pa opozarja, da so z zaračunavanjem organi večkrat onemogočali dostop do informacij.

"Bistvo načela prostega dostopa do informacij javnega značaja so njihova finančna, administrativna in pravna dostopnost, saj se šele tako lahko zagotovi javnost in odprtost delovanja organov ter učinkovit nadzor javnosti nad porabo javnih sredstev. Predlagatelji spremembe zakona razlagajo, da so predlagane spremembe potrebne zaradi implementacije Direktive 2013/37/EU (direktiva). Dejansko pa se direktiva nanaša le na ponovno uporabo informacij in v ničemer ne določa stroškov za posredovanje informacij," opozarjajo pri TIS in dodajajo, da zaračunavanje stroškov dela omogoča Uredba o posredovanju in ponovni uporabi informacij javnega značaja (uredba) z 19. členom, ki pravi, da »organ določi ceno materialnih stroškov tako, da upošteva povprečne tržne cene za storitev posredovanja informacij in povprečno lastno ceno stroškov dela in amortizacije opreme organa«.

Podporniki peticije, ki jo je do zdaj podpisalo nekaj več kot 800 podpisnikov, so prepričani, da je to je v nasprotju z načelom zakona, da je dostop do informacij javnega značaja brezplačen in v nasprotju z zakonom omogoča, da organi zaračunavajo tudi stroške storitve posredovanja informacij in stroške dela po urnih postavkah. Stroški dela po njihovem niso materialni stroški.

Med izpostavljenimi argumenti navajajo tudi to, da je posredovanje informacij ena izmed zakonsko določenih nalog organa, zato je organ dolžan zagotoviti tudi ustrezna sredstva in kader za to. Posredovanje informacij pa avni uslužbenec opravi v okviru svojega delovnega časa in delovnih nalog, plačilo zanj pa prejme iz proračuna v obliki plače.

Transparency International Slovenia na ta problem opozarja že nekaj časa, vlad pa predlaga, da bi ga lahko rešila s spremembo uredbe, ali pa s sprejetjem že eno leto pričakovanega stroškovnika in pravil za zaračunavanje stroškov posredovanja informacij javnega značaja.

Namen peticije je, da še pred obravnavo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dostopu do informacij javnega značaja v Državnem zboru, državljane pozovejo, naj se o tematiki informirajo in ukrepajo. V peticiji je zapisano, da podpisniki zahtevajo, naj se v zakonu jasno določi oziroma ohrani ureditev, da lahko organ prosilcu za posredovanje prepisa, fotokopije ali elektronskega zapisa zahtevane informacije zaračuna le materialne stroške.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.