IZAK KOŠIR

 |  Družba

Mariboru kazen za keltski križ in nestrpnost do migrantov. Višina: 15.000 evrov.

Viole.

Viole.
© Denis Sarkić

Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) je sprejel disciplinske ukrepe po tekmi 15. kroga med Olimpijo in Mariborom, ki se je potekala v Ljubljani in na kateri prišlo do večkratnega kršenja predpisov NZS. Disciplinski sodnik je zato izrekel sankcije proti obema kluboma in določenim akterjem. Kazen pa je bolj blaga, obema nogometnema kluboma so izrekli globo zaradi organiziranih naviijaških skupin - Mariboru v višini 15.000 evrov, Ljubljani pa v višini 2.550 evrov.

Disciplinski sodnik je kaznoval mariborski klub zaradi različnih prestopkov njihove organizirane navijaške skupine. Navijači gostujočega kluba so na navijaški tribuni v različnih delih tekme prižgali večje število bakel, precejšnje število bakel in različnih predmetov odvrgli tudi na igralno površino ter ogrožali varnost akterjev tekme izkazovali žaljivo vedenje s spodbujanjem nasilja in nestrpnosti ter povzročili prekinitev tekme.

V 83. minuti tekme so člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor razvili več transparentov, ki so skupaj tvorili zaokroženo celoto, iz katere je razviden nedvoumen izraz nestrpnosti do migrantov oziroma aktualne migrantske krize, s čimer so nedopustno izkoristili nogometno tekmo za izkazovanje svojih ksenofobnih stališč.

"Člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor so na tekmi, med številnimi navijaškimi pripomočki, uporabili tudi posebno zastavo z vrisanim keltskim križem, ki ga UEFA v sodelovanju z organizacijo FARE (Football Against Racism in Europe) opredeljuje kot enega izmed glavnih neonacističnih in rasističnih simbolov. Izražanje in spodbujanje rasne nestrpnosti je med vsemi pojavnimi oblikami izražanja nestrpnosti najbolj skrajno in obsojanja vredno, o čemer pričajo tudi Resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja UEFA in FIFA proti izražanju rasne nestrpnosti. Upoštevajoč navedeno, so člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor z uporabo zastave z vrisanim keltskim križem kot navijaškega pripomočka, nedvoumno izražali in spodbujali rasno nestrpnost," pojasnjuje NZS.

Mariborska navijaška skupina Viole je med tekmo razgrnila napis, na katerem je pisalo: "Najbolj dragocena stvar, ki nam jo lahko vzamejo, je lasten narod. Če se zanj ne bomo borili, ga bomo za vedno izgubili. Stop migrantom." Ob transparentu pa je bila razgrenjena tudi zastava s keltskim križem, simbolom, ki ga sicer uporabljajo neonacisti.

Disciplinski organi NZS so nogometnemu klubu Maribor tako izrekli globo v višini 15.000 evrov, upoštevajoč dejstvo, da so bile zaradi ravnanja organizirane navijaške skupine ekipe Maribor kar štiri posamične denarne kazni izrečene na podlagi 26a. člena (Kazni za spodbujanje sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva na nogometnih tekmah), pa so disciplinski organi NZS NK Maribor izrekli tudi kazen igranja na dveh domačih tekmah brez prisotnosti gledalcev na navijaški tribuni (tribuna jug), ki pa se pogojno odloži, če navijači ne bodo storili podobnega ali težjega prekrška do konca sezone 2015/16.

Žaljivo vedenje do nasprotnega kluba in njegovih klubskih simbolov pa so izkazovali tudi organizirani navijači Olimpije Ljubljana. Skozi tekmo so uporabili večjo količino bakel, nekaj teh so odvrgli tudi na igralno površino in tako enkrat povzročili prekinitev tekme. Na podlagi prekrškov in predkaznovanosti je bila Olimpija Ljubljana zaradi vedenja navijaške skupine kaznovana z globo v višini 2.550 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.