Anže Lebinger

 |  Svet

Kaj lahko ponudi brezžično omrežje Li-Fi?

Raziskovalci so uspešno preizkusili nov tip brezžičnega omrežja, poimenovanega Li-Fi. Ta naj bi bil do 100-krat hitrejši od klasičnega Wi-Fi omrežja. Za dolpoteg filmov v visoki ločljivosti bi teoretično potrebovali zgolj nekaj sekund, v praksi to ne bo mogoče. Nova brezžična tehnologija za prenos podatkov uporablja komunikacijo s pomočjo svetlobe (visible light communication). Znanstveniki tehnologijo trenutno testirajo v estonskem Talinu. Poročajo o prenosih, ki dosegajo hitrosti do enega gigabajta podatkov na sekundo.

»Trenutno smo razvili rešitev na osnovi pametne osvetlitve, pri čemer v industrijskem okolju komunikacija poteka s pomočjo svetlobe. Prav tako delamo na novem projektu z zasebno stranko, ki v svojih pisarnah dostopa do interneta s pomočjo Li-Fi omrežja.«

Tehnologijo Li-Fi je razvil Harald Haas z univerze v Edinburghu na Škotskem, in sicer že leta 2011. V laboratorijskem okolju je tehnologija dosegla hitrost izjemnih 224 gigabitov na sekundo, kar pomeni prenos 18 filmov velikih 1,5 gigabajta v eni sami sekundi.

Li-Fi deluje na osnovi komunikacije, ki poteka s pomočjo svetlobe, in sicer z utripanjem LED luči, razlagajo na spletni strani Science Alert. Tako se lahko izjemno hitro prenaša zapis binarne kode. Prednost tehnologije je varnost, saj je svetloba omejena s prostorom. To pomeni, da je tudi manj problemov z motenjem ostalih naprav. Prednost je hkrati tudi omejitev, Wi-Fi omrežje namreč ni tako močno omejeno s fizičnimi preprekami. Li-Fi tako po mnenju strokovnjakov ne bo povsem izpodrinil klasičnega brezžičnega omrežja, ampak bosta obe tehnologiji najverjetneje uporabljani sočasno.

Na tej povezavi si lahko na Youtubu ogledate govor izumitelja Haralda Hassa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.