IZAK KOŠIR, STA

 |  Svet

V Parizu spopadi med protestniki in policijo, aretiranih okoli 100 ljudi 

Pred začetkom podnebne konference Združenih narodov je včeraj v Parizu prišlo do spopadov med aktivisti in policijo. Skupina protestnikov je vzklikala "izredne razmere, policijska država". S tem so protestniki izrazili nasprotovanje prepovedi množičnih shodov v času podnebne konference, ki so jo francoske oblasti uvedle zaradi varnostnih tveganj po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, ki so terjali 130 življenj. Policija je včeraj aretirala okoli 100 ljudi.

Načelnik pariške policije Michel Cadot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da je šlo pri aretacijah za manjše nasilne skupine, ki so policiste obmetavale z različnimi predmeti, med drugim s svečami, steklenicami. Nobeden od policistov ali protestnikov pa ni bil ranjen.

Pred izgredi je namesto množičnega podnebnega shoda, ki so ga prepovedali, več tisoč ljudi sestavilo človeško verigo, ki se je vila od Trga republike, razbili pa so jo pred koncertno dvorano Bataclan, kjer je bilo 13. novembra v napadih džihadistov Islamske države ubitih največ ljudi. Spopadi aktivistov in policije so se zgodili dve uri po koncu omenjene miroljubne akcije.

Miroljubni protesti okoljevarstvenikov pa so včeraj potekali tudi drugod po svetu, med drugim tudi  v Ljubljani, kjer se je na Kongresnem trgu zbralo okoli 200 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.