IZAK KOŠIR

 |  Družba

Slovenci v Rimu bodo morali na referendum v Vatikan

Vatikan

Vatikan
© Jure Erznožnik

20. decembra bo referendum o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) potekal tudi na slovenskih veleposlaništvih, za tiste državljane, ki se nahajajo v tujini. Slovensko veleposlaništvo v Italiji pa je sporočilo, da glasovanje (tudi tokrat) ne bo potekalo v Rimu, temveč bo organizirano enotno volišče na veleposlaništvu Slovenije pri Svetem sedežu, torej v Vatikanu. Volišče v Rimu so namreč ukinili že leta 2010 oziroma ga združili z vatikanskim.

Glede na to, da gre za referendumsko vprašanje pri katerem se je angažirala tudi slovenska Rimokatoliška cerkev (RKC), se pojavljajo ugibanja, ali bi to lahko nemara vplivalo na izid glasovanja. Zadnji referendum, ki se je izvajal na obeh veleposlaništvih (tako rimskem kot vatikanskem) je bil referendum o RTV Slovenija 12. decembra leta 2010. Zadnji vsebinsko primerljiv referendum z aktualnim o ZZZDR pa je bil leta 2012 o družinskem zakoniku. Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) je bilo takrat v posebni volilni imenik za območje Italije vpisanih 4.799 volivcev, na DKP Vatikan je glasovalo 44 volivcev (toliko je bilo oddanih tudi veljavnih glasovnic), ZA je glasovalo 5 volilvcev, PROTI pa 39 volilcev.

Kje bodo postavljena volišča na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenija odloča DVK na podlagi predloga Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). O razlogih za ukinitev glasovanja na DKP Rim smo povprašali ministrstvo, kjer so nam odgovorili, da je sklep o spremembi seznama volišč v tujini leta 2012 potrdila DVK, na predlog MZZ, ki je bil podan zaradi razlogov logistike in gospodarnosti (dve volišči na enem mestu). "Od takrat dalje vsa glasovanja na območju mesta Rim potekajo na enem samem volišču, in sicer je to volišče organizirano v prostorih Veleposlaništva RS v Vatikanu. Temu ustrezno je pripravljen tudi volilni imenik in organizacija volišča," so pojasnili na MZZ.

Sicer pa volivci, ki boste na dan glasovanja začasno v tujini, lahko glasujete na dva načina - na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Sloveniji ali po pošti iz tujine. Za obe obliki glasovanja pa morate svojo namero sporočiti DVK. Obvestilo lahko pošljete prek obrazca, ki je objavljen na spletni strani DVK.

Obvestilo lahko pošlje na tri načine: po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na e-naslov gp.dvk@dvk-rs.si, po faksu na številko: 00386 143 31 269 ali po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija. DVK mora obvestilo volivca prejeti najkasneje do 4. decembra do polnoči. Vsi volivci, ki bi želeli glasovati po pošti, obvestilo posredujte čim prej, da boste volilni material prejeli pravočasno.

Če se vam vse skupaj še vedno sliši preveč zapleteno, pa je portal Danes je nov dan pripravil enostaven spletni vodnik, ki ga najdete na tej povezavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.