Damjana Kolar

 |  Kultura

Nove sile sodobne fotografije

© Eva Šuštar

V Kinu Šiška in Photonu-Centru za sodobno fotografijo je do 11. decembra na ogled skupinska razstava Drugačni svetovi-mlada sodobna fotografija, na kateri se predstavlja enajst fotografov mlajše generacije z območja zahodnega Balkana, ki so bili izbrani na Photonovem natečaju. Avtorje je med več kot 105 prijavljenimi izbrala mednarodna žirija v sestavi: Miha Colner (Photon–Center za sodobno fotografijo, Ljubljana), Susanne Gamauf (Fotogalerie Wien, Dunaj) in Gabriella Uhl (neodvisna kustosinja, Budimpešta).

Na razstavi, ki ponuja vpogled v najnovejše tendence sodobne fotografije v širši regiji, se predstavljajo: Maša Bajc (Hr), Ivan Dorotić (Hr), Iztok Klančar (Slo), Petra Mrša (Hr), Marina Paulenka (Hr), Driton Selmani (Kos), Mitar Simikić (BiH), Marko Stojanović (Srb), Lana Stojičević (Hr), Eva Šuštar (Slo) in Mihailo Vasiljević (Srb). Razstava je del iniciative Mlada sodobna fotografija, ki ob pomoči sodelujočih strokovnjakov spodbuja, vrednoti in predstavlja dogajanje med mladimi, (še) neuveljavljenimi in prihajajočimi generacijami ustvarjalcev, starimi do 35 let, ki delujejo na področju sodobne avtorske fotografije.

Natečaj v svoji tretji izdaji potrjuje pomembnost tovrstnega projekta, ki je usmerjen v mlajše in prihajajoče generacije fotografskih ustvarjalcev in si za svoje vodilo postavlja idejo o drugačnosti, odzivnosti in kritični misli. "Tretja izdaja natečaja Drugačni svetovi ni imela predpisane teme. To je privedlo do zelo široke palete prijavljenih del, tako v smislu raznovrstnih konceptualnih izhodišč kot širokega spektra žanrov, estetik in tehnik. Sodobna fotografija je pač eklektično področje delovanja, ki avtorjem ponuja neskončne kreativne možnosti. Letos se je natečaj razširil na širši prostor zahodnega Balkana, zato razstava predstavlja dela mladih umetnikov in fotografov iz držav bivše Jugoslavije, kar je privedlo do močnejše konkurence in s tem kakovostnejših del. Čeprav je težko najti skupni imenovalec med tako raznolikimi deli, so določene prakse dokaj simptomatične. To so bodisi intimistična dela, ki prikazujejo univerzalno skozi partikularno, pa fiktivne konstrukcije stvarnosti, vsebinski in formalni eksperimenti, bodisi dokumentarna dela, ki prikazujejo stvarnost vsakdanjika tukaj in zdaj," je zapisal eden od članov žirije Miha Colner.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.