IZAK KOŠIR

 |  Družba

Na referendumu bodo ZA tudi številni slovenski estradniki, njihova javna podpora pa je za naš prostor nekaj novega

Helena Blagne je leta 1994 nastopila na Roza disku v K4 leta 1994. Nocoj pa bo gostja Mance Košir na festivalu Čas je ZA. Poleg nje bodo sedeli še Peter Čeferin, Ana Dolinar in Mirt Komel.

Helena Blagne je leta 1994 nastopila na Roza disku v K4 leta 1994. Nocoj bi morala biti gostja Mance Košir na festivalu Čas je ZA, a je zaradi bolezni ne bo. Med sogovorniki bodo zato zgolj Peter Čeferin, Ana Dolinar in Mirt Komel.
© MIha Fras

Nocoj se bo v KUD France Prešeren pričel festival kampanje Čas je ZA, podpornikov prihajajočega zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), o katerem bomo odločali na referendumu 20. decembra. Prvi dogodek bo pogovor o ljubezni, ki ga bo vodila Manca Košir, njeni gostje pa bodo igralka Ana Dolinar, filozof Mirt Komel in odvetnik Peter Čeferin, pevka Helena Blagne oa je bila svoje sodelovanje zaradi bolezni primorana odpovedati. Slednja s pozicioniranjem na stran družbe, ki je za enakopravnost, sicer tvega vsaj zamero dela svoje publike. Nenazadnje je le okronana "kraljica ljudskih src", v Sloveniji pa je bilo do zdaj javno opredeljevanje estradnikov (še posebej tistih, ki imajo večino sledilcev zunaj urbanih območij) do tovrstnih tem prej izjema kot pravilo. Javne in medijske osebnosti pa tako že svojim prihodom jasno sporočajo, da je čas za sprejemanje raznolikosti in za zrelo odločitev, ki bo marsikateri družini omogočila lažje življenje.

Med znanimi obrazi so tako ali drugače svojo podporo ZZZDR javno izrazili igralke Milena Zupančič, Ana Dolinar, Ajda Smrekar, Tanja Ribič, Tina Gorenjak, Tjaša Železnik, Ljerka Belak, igralci Boris Cavazza, Boris Kobal, Gašper Tič, Gojmir Lešnjak - Gojc, Andrej Rozman - Roza, TV voditeljica Ula Furlan, TV voditelja David Urankar in Nejc Simšič, raper in kolumnist N'Toko, glasbenik Miha Guštin - Gušti, komik in prevajalec Boštjan Gorenc - Pižama ter številni drugi. Seznam se pravzaprav iz dneva v dan daljša.

Na festivalu Čas je za bodo poleg debatnih večerov tudi koncerti in gledališke predstave. Tako bodo jutri v Kudu nastopili improligaši s Hudo smešno predstavo, v petek pa bo ob 16. uri v Ziferblatu na Vegovi brezplačna izmenjava igrač. Otroci si bodo lahko igrače, ki so jih prerasli, izmenjali ali podarili. Uro kasneje bo gledališče Bicikleta uprizorilo Veseli cirkus otožnega klovna, polurno predstavo za otroke, zvečer ob 20. uri pa bo v KUD France Prešeren gledališka predstava Tik pred revolucijo: Mladost, avtorski projekt študentov AGRFT.

V soboto bo prav tako v Trnovem ob 18. uri predstava Mini teatra Žabji kralj, naslednji dan pa bo ob 20. uri v Pritličju koncert skupine Pliš, ki jo sestavljajo Aleksandra Ilijevski (vokal), Marko Gregorič (kontrabas, kitara), Sebastian Duh (klaviature) in Blaž Korez (tolkala).

V ponedeljek, 7. decembra bo ob 20. uri v Cafeju Kolaž improvizacijska predstava, v kateri bodo nastopali Peter Frankl, Juš Milčinski in Vid Sodnik. Dan kasneje bodo v Kudu izvedli interdisciplinarni projekt in film Should I stay or should I go?, ki povezuje pet mednarodnih gledališč. Prikazuje trenutke, v katerih se posamezniki iz različnih lokalnih skupnosti odločijo za selitev.

V petek, 11. decembra bo v Kudu gledališka predstava Tik pred revolucijo: Kako sem postal terorist, kjer se bodo ponovno predstavili študenti AGRFT.

V soboto (12. decembra) bo v Pritličju znova čas za improvizacijsko gledališče, tokrat bo nastopil Boštjan Gorenc - Pižama s svojo Improleptiko, naslednji dan pa bo ob 18. uri v Kudu Pravljična ura babice Pra, ki otrokom pripoveduje zgodbo o Trnuljčici (Maja Dekleva Lapajne in Tomaž Lapajne Dekleva). 

V ponedeljek, 14. decembra bo igralka in voditeljica Ana Marija Mitić v Kudu poskrbela za Kabaret, dan kasneje pa bo v Ziferblatu nastopil Boris Kobal, ki sestavil različna besedila iz predstav Po mojem Slovenci in Staro za novo. Rdeča nit duhovite uprizoritve je strah pred neznanim, pred preteklostjo, pred drugačnostjo, pred uspehom in pred smrtjo.

V sredo, 16. decembra bo v Pritličju nastopila glasbena zasedba Neomi. Pevki in avtorici Saši Vipotnik se bosta pridružila njena bratranca Jernej Kržič na basu in Tadej Košir na kitari.

V četrtek, 17. decembra, pa organizatorji festivala Čas je ZA pripravljajo večji dogodek presenečenja, lokacijo in goste bodo sporočili naknadno, dan kasneje, na sklepni večer, pa se bo pesnica Katja Perat pogovarjala z gostjo presenečenja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.