IZAK KOŠIR

 |  Družba

Glasnim zahtevam migrantov in migrantk bodo pristavili zvočnike in mikrofone

3. in 4. decembra bo v Pritličju potekal prvi festival Grounded, dogodek kritične misli, aktivizma in glasbe, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: teoretske razprave, aktivizem in progresivno klubsko elektronsko kulturo. Moči bodo združile sorodne civilne iniciative, ki so za enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomijo odločanja o svoji usodi, Tema festivala bo Avtonomija migracij, saj migracijski procesi porajajo nove oblike družbenosti, od novih produkcijskih oblik, državljanskih pobud, bojev v fizičnem in digitalnem prostoru, politične organiziranosti, skupnostne skrbi, pa tudi zahtev po redefiniciji socialnih in političnih sistemov. Pobudniki festivala Grounded se zavzemajo, da morajo države spremeniti restriktivne migracijske režime, samoorganizirane skupine, nevladne organizacije in lokalne skupnosti pa morajo glasnim zahtevam migrantov in migrantk pristaviti zvočnike in mikrofone.

Pogovorni del festivala se bo v četrtek popoldne pričel z diskusijo, ki nosi naslov Ime česa je Evropa. Gostje bodo Mojca Pajnik, predavateljica na FDV in raziskovalka na Mirovnem inštitutu, Darij Zadnikar, filozof, predavatelj na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in aktivist novih globalnih političnih gibanj, Ksenija Vidmar Horvat, sociologinja kulture in komparativistka, ter Gorazd Kovačič, sociolog, docent za občo sociologijo na Oddelku za sociologijo na Filozofski fakulteti. Prisotni se bodo spraševali, kako razumeti odzive ustvarjanja odvečnosti ljudi, kaj pomenijo za sedanjost in prihodnost in kako se povezujejo s preteklostjo, organizatorji pa poudarjajo, da migracijsko gibanje ruši mje, materializira prakse nove politike in briše rasistične okvire.

V petek pa bodo potekale kar štiri okrogle mize. Prva bo naslovljena Deinstitucionalizacija migrantskih nastanitev, kjer se bodo debaterji ukvarjali s sedanjim modelom nastanitev migrantov, kjer so priseljenci izolirani od ostalega prebivalstva in dodatno marginalizirani. Panel naslavlja kritiko bo razpravo odprl s sledečimi sogovorniki: antropologinjo in no borders aktivistko za svobodo gibanja Elo Meh, aktivista in sodelavca Italijanskega solidarnostnega konzocija (ICS) iz Trsta Tomaža Gregorca, dolgoletno aktivistko za dezinstitucionalizacijo Andrejo Rafaelič in Sophie Mirow, ki je študirala mednarodne odnose in študije konfliktov v Maastrichtu in Londonu.

Naslednja diskusija bo naslovljena Od migranta do someščana s podnaslovom Dobre prakse integracije, ki bo temeljila na tem, da migracije med drugim pred institucije in družbo postavljajo zahtevo po takojšnjem dostopu do izobraževanja in dela ter spodbujanje enakih možnosti v poklicnem, zasebnem in javnem življenju. Panel bo predstavlil obstoječe dobre prakse integracije v slovenskem in evropskem prostoru. Pogovarjali se bodo Barbara Rajgelj, docentka in raziskovalka na FDV ter aktivistka, Sara Kekuš, magistra politologije, ki se osredotoča na prisilne migracije in azil, Andreja Hočevar, docentka in raziskovalka na oddelku za pedagogiko in andragogiko ljubljanske Filozofske fakultete, Sonja Šarac, Migrantska pisarna ZZZS in Alenka Bartulović, docentka in raziskovalka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo ljubljanske Filozofske fakultete.

Tretji pogovor bo posvečen nevidnevmu boji LGBTI-migrantk in migrantov v Evropski uniji (EU). V številnih državah so namreč še dandanes LGBTI-osebam kršene človekove pravice, zaradi česar so prisiljene, da v varnih državah zaprosijo za azil. In tudi po prihodu v relativno varno državo v EU se pogosto soočajo s številnimi težavami. S primeri iz drugih držav bodo gostje predstavile prioritete in izzive, ki jih je treba upoštevati pri oblikovanju celovitega sistema podpore LGBTI-prosilkam_cem za azil. Sogovornice bodo Eva Gračanin, aktivistka na področju pravic LGBT, feminizma in pravic Palesink_cev, Susanne Demou Overgaard, generalna sekretarka Skeiv Verden, kvirovske organizacije iz Osla, Sabine Jansen, pravnica, ki je kot prostovoljka delala v oddelku za podporo beguncem v nizozemskem Amnesty International, in Martina Greif, asistentka za področje javne uprave na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani, ki od leta 2012 dalje kot svetovalka za begunce zastopa prosilce za mednarodno zaščito v upravnih in sodnih postopkih.

Zadnja diskusija pa bo potekala na temo Govor, kritika in aktivizem, nastala pa je na podlagi bojev za svobodo gibanja na mejah Evrope, ki so v (tudi) Sloveniji na plano prinesli različne rasistične tendence, govore in prakse, ki so pred tem obstajali zgolj v svoji potencialnosti. Na drugi strani pa se množijo tudi prakse upiranja, bodisi na ravni kritike, pritiskov na državne strukture in družbo ter alternativne prakse, ki se oblasti upirajo z gradnjo avtonomnih mrež in dejavnosti. Pogovarjale_i se bodo član zavoda Danes je nov dan Klemen Ploštajner, sociolog, ki se raziskovalno in aktivistično ukvarja s stanovanjsko problematiko, urbanizmom, prostorskimi praksami zatiranja in osvobajanja ter kritiko kapitalizma in države, novinar aktualnopolitične redakcije Radia Študent Matej Zwitter, Sandra Bašič Hrvatin, profesorica in raziskovalka mednarodnega in slovenskega medijskega prostora ter predstojnica Oddelka za medijske študije na Fakulteti za humanistične študije UP, in Metka Mencin Čeplak, docentka za socialno in politično psihologijo na Fakulteti za družbene vede UL.

Obisk vseh pogovorov oziroma vsebinskega dela je brezplačen.

Kritično misel in diskusije pa bo dopolnil tudi kulturni program progresivne klubske elektronske glasbe. V četrtek (vstopnice po 8 evrov) se bodo tako na odru Pritličja zvrstili Lightning Glove, Blaž + Simon, Levanael, Nitz, Nova Deviator in Nina Hudej, v petek (vstopnice po 12 evrov) pa Headless Horseman, Kyoka (Raster Noton), Octex, Mind Machines, R36, Ninabelle in Mak. Za dvodnevno vstopnico pa boste v predprodaji odšteli 10 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.