IZAK KOŠIR, STA

 |  Svet

Američani bodo lahko orožje kupovali prek TV prodaje 

V ZDA bo z januarjem na voljo 24-urni televizijski program Gun TV, na katerem bodo lahko iz udobja domačega fotelja kupili različne vrste strelnega orožja. Prav ste prebrali, kot zdaj prek TV prodaje kupujemo vzmetnice, pripomočke za telovadbo in pojoče ure. Po pokolu v Kaliforniji, ki se je zgodil pretekli teden in je terjal 14 smrtnih žrtev, je organizacija Social Responsibility Network, ki skrbi za "izobraževanje in informacije o varnem ravnanju s strelnim orožjem ter njegovi prodaji", napovedala nov program, ki bo na voljo 34 milijonom naročnikov satelitske televizije. Omenjena organizacija je sicer skupnost, ki se zavzema za večjo vlogo Cerkve v družbi.

Program bo ponujal najširši izbor strelnega orožja na svetu in bo deloval kot vsak drug nakupovalni program. Prikazoval bo različne vrste orožja, ki jih bo možno naročiti po telefonu ali preko spleta. "Spojil bo tradicionalno nakupovanje iz domačega fotelja z družbeno odgovornostjo, ki jo s sabo prinaša nošnja orožja," sporoča promocijska spletna stran.

Soustanoviteljica Gun TV Valerie Castle je za tiskovno agencijo AFP izjavila, da bo program poskušal zadostiti trenutnemu povpraševanju, hkrati pa bo ponujal dodatne informacije in izobraževanje o orožju. "Ne bi rekla, da bo program na ulice prinesel več orožja," je dodala.

Kupcem pa orožje ne bo dostavljeno na dom kot pri običajnih tovrstnih nakupih. Po naročilu bo blago poslano lokalnemu prodajalcu orožja, kjer bodo najprej preverili ozadje kupca, ta pa bo moral izpolniti vse potrebne formularje, preden bo lahko odnesel orožje domov.

Pogodbo z Gun TV je že podpisal eden izmed največjih in najstarejših prodajalcev orožja v ZDA Sports South.

O moči in cinizmu orožarskega lobija v ZDA je za Mladino pisala Darja Kocbek, njen prispevek si lahko preberete na tej povezavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.