Sindikati bodo preučili možnost revizije prodaje Adrie Airways Tehnike

SDH je zaposlene v Adrii Tehniki prodal poljskemu holdingu. Čeprav so bili ob zadnji ponudbi pripravljeni plačati le 10 odstotkov manj, se z njimi niti ni resno pogajal.

SDH je zaposlene v Adrii Tehniki prodal poljskemu holdingu. Čeprav so bili ob zadnji ponudbi pripravljeni plačati le 10 odstotkov manj, se z njimi niti ni resno pogajal.
© Franja Zagorc, STA

Zaposleni v Adrii Airways Tehniki, ki so se potegovali za delavski odkup družbe, so bili negativno presenečeni nad njeno prodajo. Kot pravijo predstavniki sindikatov, so delavce na nedopusten način izločili iz postopka prodaje. Zato bodo preučili možnost uvedbe revizije postopka. Zaposleni so sicer leta 2013, ko je bila družba v hudih finančnih težavah, prevzeli vodenje podjetja, ga spravili na dobro pot in tako dokazali, da ga znajo upravljati.

Letos poleti se je med zaposlenimi začela oblikovati iniciativa za delavski odkup družbe, vendar je sekretar gorenjskega območnega odbora Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in zunanji sindikalni zaupnik zaposlenih v družbi za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika Matej Jemec poudaril, da niso dobili realne možnosti za zvišanje ponudbe, kar so bili sicer pripravljeni narediti.

Zaskrbljen je tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič. Poudaril je, da gre v primeru prodaje Adrie Airways Tehnike za posebno podjetje, saj imajo zaposleni specifična znanja. Prepričan je tudi, da cena ne sme biti glavni dejavnik in da morajo prodajalci poskrbeti za trajnostni razvoj podjetij in delovna mesta.

Ekonomsko socialni strokovni odbor, posvetovalno telo uprave SDH, bodo zato pozvali, naj pozove upravo holdinga, da pojasni, ali je SDH v postopku prodaje Adrie Airways Tehnike upošteval določbe strategije upravljanja državnih naložb. »Po našem mnenju je prišlo do kršitev, vendar gremo po postopku. Preučili bomo možnost uvedbe revizije postopka. Borili se bomo. V primeru, da se kršitve res dokažejo – menimo, da je to dokazljivo –, je revizija več kot potrebna,« je poudaril.

»Pomenljivi za prihodnost Adrie Tehnike in zaposlenih v njej so razlogi, zaradi katerih so se delavci odločili za odkup. Kot so nam pojasnili v iniciativnem odboru, katerega člani so Roman Repnik, Tomaž Pečnik, Andrej Černe, Alenka Vrhunec in Tadej Gabrovšek, so se tako odločili, potem ko so se predstavniki delavcev srečali z enim od morebitnih kupcev. Ta jim je predstavil svoje namere. »V nekem trenutku nam je postalo jasno, kaj želijo. Niso bili zainteresirani za ohranjanje dejavnosti na Brniku, za ohranitev vseh 200 delovnih mest, zanimali so jih predvsem letalski tehniki z licencami, ki bi jih lahko novi lastnik preprosto razporedil po evropskih letališčih za svoje potrebe po linijskem vzdrževanju,« torej za pregled letal po pristanku. V Mladini o izigravanju delavcev piše Borut Mekina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.