Izak Košir

 |  Kultura

Lamarju z 11 nominacijami za grammyje za las ušel rekord Michaela Jacksona, ki jih je leta 1984 prejel kar 12

Zlate gramofone so prvič podelili 4. maja leta 1959.

Zlate gramofone so prvič podelili 4. maja leta 1959.
© Grammy.com

Razglasili so nominirance za glasbene nagrade grammy.  Zmagovalce bodo obelodanili na 57. podelitvi 15. februarja v Los Angelesu. Kipce bodo podelili v 82 kategorijah, največ nominacij (kar 11, kar je le ena manj od redkordnih 12, ki jih je leta 1984 za album Thriller prejel pokojni Michael Jackson) je prejel kalifornijski raper Kendrick Lamar, med drugim tudi za album leta s To Pimp a Butterfly. S po sedmimi nominacijami mu sledita Taylor Swift in kanadski raper The Weeknd, ki sta prav tako v igri album leta. 

Swiftova, ki je do zdaj osvojila sedem grammyjev, je za album leta nominirana z 1989, The Weeknd pa za Beauty Behind the Madness. Nominiranca v tej kategoriji sta še rockovska zasedba Alabama Shakes za Sound & Color in country pevec Chris Stapleton za album Traveller. Nič hudega, če niste slišali za noebenega od omenjenih ploščkov, saj nagrade grammy že več let trpijo za predvidljivostjo, izgubljajo svojo strokovnost in se podrejajo medijskemu blišču. Še posebej v najbolj izpostavljenih kategorijah, kot so pop, rock in country. Za tiste nominirance in zmagovalce iz bolj marginalnih kategorij pa v mainstream medijih tako ali tako ne boste mogli prebrati, izpostavila pa jih ne bo niti "akademija", saj nikoli ne dobijo niti televizijskega prostora. Ta je namreč namenjen zgolj "velikim imenom", ki bodo gledalce (kolikor jih sploh še je) prilimala pred televizijske zaslone, računalniške monitorje in mobilne telefone.

Za "posnetek" leta so tako nominirani singl Blank Space (Taylor Swift), Can't Feel My Face (The Weeknd), Really Love (D'Angelo And The Vanguard), Uptown Funk (Mark Ronson ft. Bruno Mars) in Thinking Out Loud (Ed Sheeran). Za pesem leta pa Lamarjeva skladba Alright, skladba Swiftove Blank Space, Girl Crush skupine Little Big Town, See You Again v izvedbi Wiz Khalifa ft. Charlie Puth in Thinking Out Loud pevca Eda Sheerana.

Za najboljšega debitanta so nominirani avstralska pevka in kitaristka Courtney Barnett, britanski pevec in kitarist James Bay, ameriški country pevec Sam Hunt ter ameriški pevki Tori Kelly in Meghan Trainor.

Več o nominirancih februarskih grammyjev si lahko preberete na tej spletni povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.